Tort advokatowy: przepis od Akademii Mistrza

Tort advokatowy: przepis od Akademii Mistrza
Krem Russel na bazie Maestry Kremowej White MB uszlachetniony białą czekoladą. Taka propozycja to idealny punkt wyjściowy do sporządzenia zaskakujących ciast tortowych, takich jak na przykład ten, specjalnie przygotowany z okazji jubileuszu Akademii Mistrza.

Receptura

Ciasto kruche:

mąka pszenna900 g
mączka migdałowa125 g
margaryna Qualita NP 600 g
cukier puder300 g
syrop skrobiowy150 g

Rolada biszkoptowo-pistacjowa:

marcepan65 g
pasta pistacjowa20 g
żółtka140 g
białka200 g
cukier kryształ150 g
mąka pszenna120 g

Krem maestro:

margaryna Maestra Kremowa White MB 500 g
czekolada biała125 g
żółtka65 g
cukier65 g
advokat60 g

Składniki tortu na 1 szt.:

spód kruchy z mąką graham100 g
biszkopt pistacjowy100 g
konfitura z czerwonej porzeczki30 g
krem Maestro-advocatowy250 g
nakropka 20 g (woda 200 g + cukier 100 g + rum Baccardi biały 70 g)

Technika wykonania

Przepis na ciasto kruche

Mąkę z cukrem pudrem przesiej na stolnicę, dodaj mączkę migdałową i posiekaj z tłuszczem. Dolej syropu skrobiowego. Zarób ciasto, a następnie przełóż je do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Wytnij odpowiedni kwadrat i upiecz. Piecz w temperaturze: 180°C – 220°C.

Przepis na roladę biszkoptową pistacjową 1 szt.

Żółtka utrzyj z 50 g cukru. Dodaj marcepan i pastę pistacjową, całość połącz na jednolitą masę. Białko ubij na sztywną pianę, utrwal, dodaj 150 g cukru. Obie masy połącz. Dosyp mąkę i całość delikatnie wymieszaj. Piecz roladę, w temperaturze 220°C przez około 6 – 8 minut.

Krem advokatowy

Margarynę Maestra Kremowa White MB ubij na puszystą, gładką masę. Żółtka z cukrem ubij na parze. Rozpuść czekoladę. Żółtka z cukrem schłodź do temp. około 50°C, dodaj rozpuszczoną białą czekoladę i całość połącz na jednolitą masę. Do ubitej margaryny dodaj masę z żółtek, cukru i czekolady schłodzoną do 30°C. Masę dokładnie wymieszaj na wolnych obrotach miksera. Na koniec, także na wolnych obrotach, dodaj advokat.

Wykończenie tortu krok po kroku

Formę do tortu Akademii Mistrza posmaruj dokładnie olejem i wysyp cukrem pudrem. Niewielką ilość kremu podgrzej, uważając żeby się nie rozwarstwił. Podgrzany krem wylej do przygotowanej wcześniej formy, tak aby krem dokładnie pokrył całą formę. Spód z kruchego ciasta posmaruj konfiturą i przykryj biszkoptem pistacjowym. Biszkopt nasącz. Do formy wyłóż resztę kremu i dokładnie wypełniając formę. Następnie przykryj przygotowanymi wcześniej spodami. Całość bardzo dobrze zmroź, następnie wyciągnij z formy i wykończ białym zamszem.

biszkoptbiszkoptowo tłuszczoweczekoladakremytarty

Inne przepisy z tej kategorii

Wytrawne muffiny ze szpinakiem

Wytrawne muffiny ze szpinakiem

Wegańskie bułeczki drożdżowe z dropsami czekoladowymi

Wegańskie bułeczki drożdżowe z dropsami czekoladowymi

Wegańskie batoniki piernikowe

Wegańska tarta śliwkowa.

Wegańska tarta śliwkowa