Przepis na ciasto kruche
Mąkę z cukrem pudrem przesiej na stolnicę, dodaj mączkę migdałową i posiekaj z tłuszczem. Dolej syropu skrobiowego. Zarób ciasto, a następnie przełóż je do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Wytnij odpowiedni kwadrat i upiecz. Piecz w temperaturze: 180°C – 220°C.
Przepis na roladę biszkoptową pistacjową 1 szt.
Żółtka utrzyj z 50 g cukru. Dodaj marcepan i pastę pistacjową, całość połącz na jednolitą masę. Białko ubij na sztywną pianę, utrwal, dodaj 150 g cukru. Obie masy połącz. Dosyp mąkę i całość delikatnie wymieszaj. Piecz roladę, w temperaturze 220°C przez około 6 – 8 minut.
Krem advokatowy
Margarynę Maestra Kremowa White MB ubij na puszystą, gładką masę. Żółtka z cukrem ubij na parze. Rozpuść czekoladę. Żółtka z cukrem schłodź do temp. około 50°C, dodaj rozpuszczoną białą czekoladę i całość połącz na jednolitą masę. Do ubitej margaryny dodaj masę z żółtek, cukru i czekolady schłodzoną do 30°C. Masę dokładnie wymieszaj na wolnych obrotach miksera. Na koniec, także na wolnych obrotach, dodaj advokat.
Wykończenie tortu krok po kroku
Formę do tortu Akademii Mistrza posmaruj dokładnie olejem i wysyp cukrem pudrem. Niewielką ilość kremu podgrzej, uważając żeby się nie rozwarstwił. Podgrzany krem wylej do przygotowanej wcześniej formy, tak aby krem dokładnie pokrył całą formę. Spód z kruchego ciasta posmaruj konfiturą i przykryj biszkoptem pistacjowym. Biszkopt nasącz. Do formy wyłóż resztę kremu i dokładnie wypełniając formę. Następnie przykryj przygotowanymi wcześniej spodami. Całość bardzo dobrze zmroź, następnie wyciągnij z formy i wykończ białym zamszem.