Tort cherry (z żelką wiśniową)
Tort Cherry jest bardzo popularny na całym świecie. Zazwyczaj ciasto składa się z kilku warstw ciasta czekoladowego, przełożonego bitą śmietaną i wiśniami. Tort jest lekki i nie za słodki, a przy tym piękny i elegancki. Idealnie sprawdza się podczas oficjalnych uroczystości.
Receptura
Biszkopt czekoladowy:
- żółtka150 g
- jajka400 g
- białka250 g
- cukier250 g
- mąka pszenna90 g
- mąka ziemniaczana20 g
- kakao90 g
- proszek do pieczenia16 g
Żelka wiśniowa:
- wiśnie w żelu200 g
- żelatyna6 g
Śmietanka z wiśniówką:
- śmietana100 g
- czekolada biała200 g
- wódka wiśniowa6 g
- żelatyna10 g
- woda20 g
- ubita śmietana500 g
- woda10 g
Technika wykonania
Żółtka, jajka i 280 g cukru ubij, następnie ubite na sztywno białka wymieszaj z pozostałą ilością cukru. Połącz dwie masy ze sobą i na koniec z sypkimi składnikami. Rozsmaruj na blaszce wyłożonej pergaminem. Piecz przez 15 minut w 220°C.
Żelka wiśniowa do tortu
Żelatynę namocz w wodzie. Wiśnie podgrzej i dodaj do nich namoczoną żelatynę. Żelkę wlej do rantu i zamroź.
Śmietanka z wiśniówką
Śmietanę zagotuj, a następnie dodaj namoczoną żelatynę, białą czekoladę i wiśniówkę. Na koniec delikatnie połącz z ubitą śmietaną.
Do rantu włóż biszkopt czekoladowy i wlej ¼ musu i połóż żelkę. Następnie ponownie zalej musem. Przykryj kolejnym biszkoptem wlewając do końca rantu mus. Schłodzony tort obsmaruj ubitą słodką śmietaną i udekoruj go wiśniami i czekoladą.