Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Tort cherry (z żelką wiśniową)

Tort Cherry

Tort Cherry jest bardzo popularny na całym świecie. Zazwyczaj ciasto składa się z kilku warstw ciasta czekoladowego, przełożonego bitą śmietaną i wiśniami. Tort jest lekki i nie za słodki, a przy tym piękny i elegancki. Idealnie sprawdza się podczas oficjalnych uroczystości.

Receptura

Biszkopt czekoladowy:

  • żółtka150 g
  • jajka400 g
  • białka250 g
  • cukier250 g
  • mąka pszenna90 g
  • mąka ziemniaczana20 g
  • kakao90 g
  • proszek do pieczenia16 g

Żelka wiśniowa:

  • wiśnie w żelu200 g
  • żelatyna6 g

Śmietanka z wiśniówką:

  • śmietana100 g
  • czekolada biała200 g
  • wódka wiśniowa6 g
  • żelatyna10 g
  • woda20 g
  • ubita śmietana500 g
  • woda10 g

Technika wykonania

Żółtka, jajka i 280 g cukru ubij, następnie ubite na sztywno białka wymieszaj z pozostałą ilością cukru. Połącz dwie masy ze sobą i na koniec z sypkimi składnikami. Rozsmaruj na blaszce wyłożonej pergaminem. Piecz przez 15 minut w 220°C.

Żelka wiśniowa do tortu

Żelatynę namocz w wodzie. Wiśnie podgrzej i dodaj do nich namoczoną żelatynę. Żelkę wlej do rantu i zamroź.

Śmietanka z wiśniówką

Śmietanę zagotuj, a następnie dodaj namoczoną żelatynę, białą czekoladę i wiśniówkę. Na koniec delikatnie połącz z ubitą śmietaną.

Do rantu włóż biszkopt czekoladowy i wlej ¼ musu i połóż żelkę. Następnie ponownie zalej musem. Przykryj kolejnym biszkoptem wlewając do końca rantu mus. Schłodzony tort obsmaruj ubitą słodką śmietaną i udekoruj go wiśniami i czekoladą.

biszkoptkremymusytorty

Inne przepisy z tej kategorii