Tort cytrynowo-maślany z malinami

autorska receptura Ewy Drzewickiej

Tort cytrynowo-maślany z malinami
Torty uwielbiają praktycznie wszyscy i to bez względu na wiek. Znajdują się na stołach przy każdej większej okazji – zawsze pełne kremów i ciekawych smaków. Poznaj autorską recepturę mistrzyni cukiernictwa Ewy Drzewickiej i wprowadź do swojej oferty tort cytrynowo-maślany, który zachwyci.

Receptura

Biszkopt:

jaja6 szt.
mąka pszenna400 g
proszek do pieczenia4 łyżeczki
cukier300 g
Olej z Esencją Masła 125 ml
woda125 ml

Lemon curd:

jaja2 szt.
żółtko
cukier140 g
masło60 g
otarta skórka z cytryn 2 szt.
sok z cytryn2 szt.
Otartą skórkę i sok mieszaj w garnuszku z cukrem i masłem. Podgrzewaj do gładkiej konsystencji, dodaj jaja i wciąż mieszaj aż do zgęstnienia masy. Chłódź.

Żelka malinowa:

maliny500 g
sok z cytryny10 ml
cukier10 g
syrop glukozowo-fruktozowy10 ml
żelatyna10 g
Maliny zalej sokiem z cytryny, dodaj cukier i syrop. Gotuj na wolnym ogniu do powstania gładkiej masy. Dodaj namoczoną żelatynę, rozpuść i wylej do formy na wysokość ok.7 mm.

Krem śmietanowy:

śmietana kremówka 33%200 g
stabilizator neutralny do śmietany Komplet30 g
Ubij kremówkę razem ze stabilizatorem.

Krem cytrynowy:

śmietana kremówka 33%400 g
stabilizator neutralny do śmietany Komplet30 g
lemon curd150 g
Ubij kremówkę razem ze stabilizatorem i połącz z lemon curd.

Krem maślany:

Krem maślany300 g
mleko słodzone skondensowane100 g
biała czekolada100 g
Ubij masło na puszystą masę. Dodaj mleko, a następnie roztopioną białą czekoladę.

Technika wykonania

Jak zrobić biszkopt?

Białka i cukier ubij na sztywną pianę. Dodaj żółtka i miksuj na najniższych obrotach. Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Do wody wlej Olej z Esencją Masła, dzięki któremu biszkopt zyska piękną złotą barwę, idealną wilgotność i fantastyczny maślany aromat. Suche i mokre składniki dodawaj naprzemiennie do masy jajecznej niewielkimi porcjami. Mieszaj krótko na najniższych obrotach, by ciasto nie opadło. Piecz w temp. 165° C, ok. 50 min.

Tort cytrynowo-maślany z malinami

Kremy do tortu

1. Biszkopt pokrój na 4 równe blaty.
2. Nasącz dolny blat syropem i rozsmaruj warstwę owocowej prażynki.
3. Wyłóż połowę kremu cytrynowego.
4. Ułóż kolejny biszkopt, nasącz i wyłóż połowę kremu śmietanowego.
5. Na kremie umieść żelkę owocową i przykryj ją pozostałą częścią kremu śmietanowego.
6. Ułóż kolejny blat, nasącz, posmaruj prażynką i wyłóż krem cytrynowy.
7. Ułóż ostatni biszkopt i nasącz.
8. Odstaw do schłodzenia.

Dodatki do tortu

Dodatkowo do wykonania tortu:

  • krokant z czerwonych owoców – produkt gotowy.
  • syrop do nasączania – woda z sokiem z cytryny.

Przy składaniu warstw w rancie cukierniczym, po schłodzeniu otrzymasz równy tort, który nie wymaga przycinania. Złożone ciasto posmaruj kremem maślanym i ponownie schłodź. Czynności te powtarzaj aż do uzyskania gładkiej powierzchni. Po ostatecznym schłodzeniu tort obkładaj masą cukrową w wybranym kolorze.

biszkoptbiszkoptowo tłuszczowekremymusytorty

Inne przepisy z tej kategorii

Wytrawne muffiny ze szpinakiem

Wytrawne muffiny ze szpinakiem

Waniliowe mini eklerki.

Waniliowe mini eklerki

Tort "Dla mamy"

Tort z musem malinowym “Dla Mamy”

Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową.

Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową