Jak zrobić biszkopt?
Białka i cukier ubij na sztywną pianę. Dodaj żółtka i miksuj na najniższych obrotach. Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Do wody wlej Olej z Esencją Masła, dzięki któremu biszkopt zyska piękną złotą barwę, idealną wilgotność i fantastyczny maślany aromat. Suche i mokre składniki dodawaj naprzemiennie do masy jajecznej niewielkimi porcjami. Mieszaj krótko na najniższych obrotach, by ciasto nie opadło. Piecz w temp. 165° C, ok. 50 min.

Kremy do tortu
1. Biszkopt pokrój na 4 równe blaty.
2. Nasącz dolny blat syropem i rozsmaruj warstwę owocowej prażynki.
3. Wyłóż połowę kremu cytrynowego.
4. Ułóż kolejny biszkopt, nasącz i wyłóż połowę kremu śmietanowego.
5. Na kremie umieść żelkę owocową i przykryj ją pozostałą częścią kremu śmietanowego.
6. Ułóż kolejny blat, nasącz, posmaruj prażynką i wyłóż krem cytrynowy.
7. Ułóż ostatni biszkopt i nasącz.
8. Odstaw do schłodzenia.
Dodatki do tortu
Dodatkowo do wykonania tortu:
- krokant z czerwonych owoców – produkt gotowy.
- syrop do nasączania – woda z sokiem z cytryny.
Przy składaniu warstw w rancie cukierniczym, po schłodzeniu otrzymasz równy tort, który nie wymaga przycinania. Złożone ciasto posmaruj kremem maślanym i ponownie schłodź. Czynności te powtarzaj aż do uzyskania gładkiej powierzchni. Po ostatecznym schłodzeniu tort obkładaj masą cukrową w wybranym kolorze.