Tort z musem malinowym “Dla Mamy”

Tort "Dla mamy"
Dzień Matki obchodzony jest 26 maja. Święto to jest poświęcone wszystkim matkom, w podziękowaniu za ich trud, poświęcenie oraz miłość. Jaki prezent wybrać z okazji jej święta? Każda mama chciałaby otrzymać w tym dniu coś prosto z serca! Przygotuj jej pyszny deser i spędźcie razem cudowny dzień!

Receptura

Biszkopt migdałowy:

białko180 g
cukier kryształ45 g
mączka migdałowa150 g
cukier puder150 g
mąka pszenna30 g

Wkładka malinowa:

pulpa malinowa200 g
cukier kryształ10 g
żelatyna8 g
woda16 g

Mus malinowy:

maliny500 g
cukier100 g
żelatyna25 g
woda50 g
śmietana750 g

Technika wykonania

Biszkopt z mielonych migdałów

Ubij białko dodając na 2 razy cukier kryształ. Mączkę migdałową, cukier puder i mąkę pszenną wymieszaj i połącz z ubitym białkiem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyłóż na papier równo rozsmaruj. Upiecz.

Wkładka malinowa do tortu

Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Pulpę i cukier zagotuj, dodaj namoczoną żelatynę. Dokładnie wymieszaj. Wylej na blaszkę. Odstaw do zastygnięcia. Po zastygnięciu wytnij pożądany kształt.

Jak zrobić mus malinowy?

Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Maliny i cukier podgrzej, dodaj namoczoną żelatynę, ostudź, dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj.

Wykończenie tortu – krok po kroku

Do okrągłego rantu włóż biszkopt, nałóż warstwę musu, następnie wkładkę malinową. Zalej musem, przykryj biszkoptem i na koniec wykończ równo musem. Na torcie naszprycuj małe serduszko i włóż do zamrażarki. Wykończ tort białym zamszem, serduszko wypełnij czerwonym żelem i udekoruj czekoladą, malinami i pokruszonymi liofilizowanymi malinami.

kremymusytorty

Inne przepisy z tej kategorii

Waniliowe mini eklerki.

Waniliowe mini eklerki

Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową.

Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową

Tort włoski

Tort włoski

Tort ślubny na czekoladowym biszkopcie bez glutenu z czerwonymi owocami, hibiskusem i mleczną czekoladą.

Tort ślubny na bezglutenowym, czekoladowym biszkopcie z czerwonymi owocami, hibiskusem i mleczną czekoladą