Tort z musem malinowym “Dla Mamy”
Dzień Matki obchodzony jest 26 maja. Święto to jest poświęcone wszystkim matkom, w podziękowaniu za ich trud, poświęcenie oraz miłość. Jaki prezent wybrać z okazji jej święta? Każda mama chciałaby otrzymać w tym dniu coś prosto z serca! Przygotuj jej pyszny deser i spędźcie razem cudowny dzień!
Receptura
Biszkopt migdałowy:
- białko180 g
- cukier kryształ 45 g
- mączka migdałowa150 g
- cukier puder150 g
- mąka pszenna30 g
Wkładka malinowa:
- pulpa malinowa200 g
- cukier kryształ10 g
- żelatyna8 g
- woda16 g
Mus malinowy:
- maliny 500 g
- cukier100 g
- żelatyna25 g
- woda50 g
- śmietana750 g
Technika wykonania
Biszkopt z mielonych migdałów
Ubij białko dodając na 2 razy cukier kryształ. Mączkę migdałową, cukier puder i mąkę pszenną wymieszaj i połącz z ubitym białkiem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyłóż na papier równo rozsmaruj. Upiecz.
Wkładka malinowa do tortu
Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Pulpę i cukier zagotuj, dodaj namoczoną żelatynę. Dokładnie wymieszaj. Wylej na blaszkę. Odstaw do zastygnięcia. Po zastygnięciu wytnij pożądany kształt.
Jak zrobić mus malinowy?
Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Maliny i cukier podgrzej, dodaj namoczoną żelatynę, ostudź, dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj.
Wykończenie tortu - krok po kroku
Do okrągłego rantu włóż biszkopt, nałóż warstwę musu, następnie wkładkę malinową. Zalej musem, przykryj biszkoptem i na koniec wykończ równo musem. Na torcie naszprycuj małe serduszko i włóż do zamrażarki. Wykończ tort białym zamszem, serduszko wypełnij czerwonym żelem i udekoruj czekoladą, malinami i pokruszonymi liofilizowanymi malinami.