Tort liczi

Tort liczi.
Przepis na biszkoptowy tort z musem z liczi to okazja, by rozszerzyć ofertę swojej cukierni o bardziej egzotyczne smaki.

Receptura

Biszkopt imbirowy:

marcepan70 g
żóltka130 g
białka200 g
cukier kryształ140 g
mąka pszenna60 g
mąka ziemniaczana30 g
kakao30 g
margaryna Maestra Cukiernicza 80% 50 g
imbir mielony2 g

Wkładka:

Cara karine200 g
Olej z Esencją Masła 20 g

Mus ziołowy:

żółtka50 g
cukier kryształ35 g
ciemna czekolada fortina 65%120 g
likier Jägermeister30 g
ubita śmietana150 g

Mus liczi:

śmietana 33%100 g
żółtka pasteryzowane50 g
cukier kryształ50 g
żelatyna20 g
woda40 g
masło kakaowe40 g
biała czekolada440 g
puree liczi250 g
ubita śmietana450 g
sok z cytryny25 g
likier liczi50 g

Nakropka:

woda100 g
cukier kryształ100 g
likier Jägermeister80 g

Elementy dekoracyjne:

Decorgel
elementy z czekolady
dekoracja z karmelu
srebro w płatkach

Technika wykonania

Jak zrobić biszkopt imbirowy?

Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Aby utrwalić pianę, dodawaj do niej stopniowo – w dwóch porcjach – cukier, pamiętając o dokładnym ubijaniu przez cały czas. Następnie do masy wbij żółtka, całość dokładnie ubijaj i mieszaj. Do gotowej piany dodaj marcepan i połącz tak, aby powstała jednolita masa.
Wszystkie sypkie składniki wymieszaj ze sobą dokładnie w misce. Margarynę delikatnie rozpuść. Do masy jajowo-marcepanowej dodaj sypkie składniki – całość połącz. Na koniec do miski przelej półpłynną margarynę. Powstałą, wymieszaną, masę rozsmaruj na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Upiecz biszkopt.

Wkładka do tortu

Podgrzej lekko cara karine, dodaj olej i całość dokładnie wymieszaj.

Mus ziołowy

Czekoladę roztapiaj powoli. Podgrzej żółtka i cukier kryształ do temperatury 84℃ (nie przegrzej – grozi to ścięciem żółtek!). Do żółtek przelej rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj całość. Do powstałej masy dolej likier oraz dodaj, w dwóch porcjach, ubitą śmietanę. Całość połącz delikatnie na jednolitą masę.

Mus liczi

Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Śmietanę, żółtka i cukier, mieszając energicznie, podgrzej do temperatury 84°C (nie przegrzej – grozi to ścięciem żółtek!). W powstałej masie rozpuść namoczoną żelatynę. Następnie do masy wlej rozpuszczoną czekoladę i masło kakaowe. Całość dokładnie wymieszaj. Połącz ze sobą: pulpę, likier liczi oraz sok z cytryny, po czym przelej je do masy. Po raz kolejny całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj do masy, w dwóch porcjach, ubitą śmietanę. Powstały mus mieszaj, aż stanie się jednolity.

Nakropka

Wodę zagotuj z cukrem. Gdy przestygnie dolej do niej porcję likieru.

Wykończenie tortu

Gdy biszkopt przestygnie wytnij z niego dwa krążki:

  • jeden o średnicy mniejszej o 1 cm od użytego rantu – posmaruj go czekoladą.
  • drugi o średnicy mniejszej o 2 cm od rantu.

Rantwyłóż folią ozdobną lub posmaruj tłuszczem i oprósz cukrem pudrem. Na dno rantu połóż biszkopt czekoladowy, spodem do dołu. Biszkopt, za pomocą pędzla, nasącz nakropką. Przy pomocy worka cukierniczego nałóż mus ziołowy na środek biszkopta. Mus nakładaj tak, aby powstało koło o średnicy mniejszej o 2 cm od rantu. Do formy przełóż 1/4 musu liczi. Dokładnie wypełnij nim wszystkie zakamarki. Usuń powstałe pęcherzyki powietrza. Posmaruj brzegi. Na środek formy połóż kolejny biszkopt. Dociśnij go lekko i pozbądź się powietrza spod jego spodu. Następnie biszkopt za pomocą pędzelka nasącz nakropką. Tort zamknij musem liczi i zamroź.

Formę z zamrożonym tortem opal lekko za pomocą opalarki (ale tylko wtedy, gdy rant był wysmarowany tłuszczem i obsypany cukrem pudrem). Ściągnij rant i przygotuj decorgel, którym oblejesz tort. Całość dekoruj wedle własnej fantazji.

biszkoptbiszkoptowo tłuszczowekremymusytorty

Inne przepisy z tej kategorii

Wytrawne muffiny ze szpinakiem

Wytrawne muffiny ze szpinakiem

Waniliowe mini eklerki.

Waniliowe mini eklerki

Tort "Dla mamy"

Tort z musem malinowym “Dla Mamy”

Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową.

Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową