Tort orzechowy
Biszkoptowy tort orzechowy z konfiturą z czarnej porzeczki i kremem Russel to niebanalna propozycja, która z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających klientów..
Receptura
Biszkopt orzechowy:
- jaja7 szt.
- cukier kryształ 215 g
- mąka pszenna 100 g
- orzechy włoskie (drobne) 100 g
Krem orzechowy:
- krem Russel 500 g
- orzechy włoskie (drobne)150 g
- pasta orzechowa 30 g
- kakao 15 g
- wódka orzechowa 40 g
konfitura z czarnej porzeczki 100 g
Nakropka:
- cukier kryształ 75 g
- woda 150 g
- wódka orzechowa 30 g
Technika wykonania
Jak zrobić biszkopt orzechowy?
Orzechy posiekaj drobno i wymieszaj z mąką. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno dodając powoli, w 2 częściach, cukier kryształ. Do ubitych białek dodaj żółtka, całość delikatnie połącz, a następnie wymieszaj z mąką i orzechami. Przygotowane ciasto wylej na blachę wyłożoną pergaminem. Piecz w 220°C przez 8 minut.
Jak zrobić krem orzechowy
Połącz ze sobą krem Russel, drobno posiekane orzechy włoskie, pastę orzechową i kakao. Następnie dodaj porcję wódki orzechowej i całość jeszcze raz wymieszaj ze sobą.
Nakropka (poncz)
Zagotuj wodę z cukrem. Poczekaj aż ostygnie, wtedy dolej do niej orzechówkę i całość dobrze wymieszaj.
Wykończenie tortu
Nakrop każdy z biszkoptów. Pierwszą warstwę biszkoptu posmaruj konfiturą z czarnej porzeczki, a następnie kremem. Przełóż kolejnym biszkoptem i posmaruj go kremem. Ułóż w ten sposób 4 warstwy. Tort wykończ rozpuszczonym kremem Russel z pastą orzechową. Dekoruj czekoladą i orzechami.