Tort orzechowy

Tort orzechowy - Banner
Biszkoptowy tort orzechowy z konfiturą z czarnej porzeczki i kremem Russel to niebanalna propozycja, która z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających klientów.

Receptura

Biszkopt orzechowy:

jaja7 szt.
cukier kryształ215 g
mąka pszenna100 g
orzechy włoskie (drobne)100 g

Krem orzechowy:

krem Russel500 g
orzechy włoskie (drobne)150 g
pasta orzechowa30 g
kakao15 g
wódka orzechowa40 g
konfitura z czarnej porzeczki 100 g

Nakropka:

cukier kryształ75 g
woda150 g
wódka orzechowa30 g

Technika wykonania

Jak zrobić biszkopt orzechowy?

Orzechy posiekaj drobno i wymieszaj z mąką. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno dodając powoli, w 2 częściach, cukier kryształ. Do ubitych białek dodaj żółtka, całość delikatnie połącz, a następnie wymieszaj z mąką i orzechami. Przygotowane ciasto wylej na blachę wyłożoną pergaminem. Piecz w 220°C przez 8 minut.

Jak zrobić krem orzechowy

Połącz ze sobą krem Russel, drobno posiekane orzechy włoskie, pastę orzechową i kakao. Następnie dodaj porcję wódki orzechowej i całość jeszcze raz wymieszaj ze sobą.

Nakropka (poncz)

Zagotuj wodę z cukrem. Poczekaj aż ostygnie, wtedy dolej do niej orzechówkę i całość dobrze wymieszaj.

Wykończenie tortu

Nakrop każdy z biszkoptów. Pierwszą warstwę biszkoptu posmaruj konfiturą z czarnej porzeczki, a następnie kremem. Przełóż kolejnym biszkoptem i posmaruj go kremem. Ułóż w ten sposób 4 warstwy. Tort wykończ rozpuszczonym kremem Russel z pastą orzechową. Dekoruj czekoladą i orzechami.

biszkoptkremytorty

Inne przepisy z tej kategorii

Waniliowe mini eklerki.

Waniliowe mini eklerki

Tort "Dla mamy"

Tort z musem malinowym “Dla Mamy”

Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową.

Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową

Tort włoski

Tort włoski