Jak zrobić biszkopt czekoladowy?
Białko ubij na sztywną masę wsypując cukier w dwóch etapach. Następnie dodaj żółtka. Wszystkie sypkie składniki wymieszaj i połącz je z masą jajeczną. Na koniec delikatnie wymieszaj całość z rozpuszczoną margaryną. Ciasto rozsmaruj na blaszce wyłożonej pergaminem. Piecz w temperaturze 220℃ przez 8 minut.
Wkładka do tortu z czerwoną porzeczką
Żelatynę namocz w wodzie. Porzeczkę podgrzej i dodaj do niej namoczoną żelatynę. Żelkę wlej do rantu i zamroź.
Mus z rumem
Żelatynę namocz w wodzie. Cukier, śmietanę i żółtka wymieszaj i podgrzej do 84℃, dodaj namoczoną żelatynę. Następnie wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą i dodaj rum. Na koniec całość połącz z ubitą śmietaną delikatnie mieszając.
Wykończenie tortu
Do rantu przełóż biszkopt czekoladowy i wlej 1/4 musu. Ułóż żelkę z porzeczki i zalej musem. Połóż następny biszkopt i wlej mus do końca rantu. Schłodzony tort wykończ polewą czekoladową i udekoruj: czekoladą, karmelem i porzeczką.