Jak zrobić biszkopt?
Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Połącz z żółtkami na najniższych obrotach. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, kakao oraz kawą, a wodę z olejem. Naprzemiennie i częściami łącz z masą jajeczną mokre i suche składniki, również na najniższych obrotach. Nie mieszaj długo, aby ciasto nie opadło. Piecz w 160°C ok. 50 min.
Masa kajmakowa z masłem
W naczyniu o szerokim dnie i dużej powierzchni parowania rozpuść masło z cukrem, zalej śmietanką i gotuj do zgęstnienia. Następnie dodaj sól i czekoladę.
Żelka porzeczkowa
Porzeczki zalej wodą, dodaj cukier i syrop. Gotuj na wolnym ogniu do powstania gładkiej masy. Przetrzyj przez sito. Dodaj namoczoną żelatynę, rozpuść i lekko zmiksuj, aby uzyskać lżejszą, piankową strukturę. Wylej do dwóch form na wysokość ok. 7 mm.
Krem śmietanowy
Ubij kremówkę razem ze stabilizatorem, wsypując go powoli na początku ubijania.
Krem karmelowy
Ubitą śmietanę połącz z kajmakiem.
Chrupiąca prażynka (warstwa) czekoladowa
Do rozpuszczonej czekolady dodaj olej i połącz w gładką masę. Dodaj płatki oraz chrupiące kulki, pamiętając, aby czekolada nie była ciepła. Wyłóż na biszkopt.
Krem maślany czekoladowy
Rozpuść czekoladę ze śmietanką, wystudź. Miękkie masło ubij na puch, a następnie połącz z ganaszem czekoladowym. Takim kremem tynkuj tort dwukrotnie.
Wykonanie i wykończenie tortu – krok po kroku
Biszkopt pokrój na 4 równe blaty.
Nasącz dolny blat syropem i rozsmaruj warstwę czekoladowej prażynki.
Wyłóż krem śmietanowy.
Na kremie umieść żelkę porzeczkową oraz przykryj ją cienką warstwą śmietanki.
Ułóż kolejny biszkopt, nasącz, smaruj bardzo cienko kajmakiem i wyłóż krem karmelowy.
Ułóż kolejny blat, nasącz, smaruj prażynką i wyłóż krem śmietanowy.
Ułóż ostatni biszkopt i nasącz.
Odstaw do schłodzenia.
Tynkuj tort dwukrotnie kremem czekoladowo-maślanym.
Pędzelkiem z wodą zwilż tort i obkładaj go masą cukrową.
Przy składaniu, w rancie po schłodzeniu, mamy równy tort niewymagający przycinania. Następnie posmaruj ciasto kremem maślanym. Schłodź. Czynność powtarzaj do uzyskania gładkiej powierzchni. Po schłodzeniu obkładaj masą cukrową w wybranym kolorze.