Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Tort włoski

Tort włoski - Banner

Słodki smak malin bez wątpienia kojarzy się z latem. Sezon na te owoce jeszcze trwa. Warto to wykorzystać i wprowadzić do oferty tort włoski z malinami. Jest lekki i bardzo łatwy w wykonaniu. Spróbuj koniecznie!

Receptura

Biszkopt cytrynowy:

  • białko200 g
  • żółtko 130 g
  • cukier 140 g
  • mączka migdałowa 70 g
  • mąka pszenna 90 g
  • mąka ziemniaczana 30 g
  • Olej Maestro Świeżość zobacz40 g
  • starta skórka z cytryny1 szt.

Wkładka z malin i cytryny:

  • pulpa z malin 200 g
  • żelatyna 8 g
  • woda 16 g
  • sok z cytryny1 szt.

Mus na serku mascarpone:

  • żółtka 100 g
  • cukier 100 g
  • serek mascarpone 250 g
  • żelatyna 10 g
  • woda 20 g
  • likier malinowy 20 g
  • czekolada biała 80 g
  • śmietana 380 g

Technika wykonania

Białko ubij na sztywną masę. Następnie dodaj do niej cukier w dwóch etapach oraz żółtka. Skórkę i wszystkie składniki sypkie połącz z masą jajeczną. Na koniec całość delikatnie wymieszaj z olejem i rozsmaruj na blaszce wyłożonej pergaminem. Piecz przez 8 minut w 220°C.

Wkładka malinowo-cytrynowa do tortu

Żelatynę namocz w wodzie. Maliny podgrzej i dodaj do nich namoczoną żelatynę i na koniec sok z cytryny.

Mus z serka mascarpone

Żelatynę namocz w wodzie. Serek połącz z likierem. Cukier i żółtka podgrzej do 84°C i dodaj żelatynę. Następnie wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą i dodaj do serka, delikatnie mieszając połącz z ubitą śmietaną.

Do rantu włóż biszkopt, wlej ¼ musu i połóż żelkę. Następnie ponownie zalej musem. Przykryj kolejnym biszkoptem, wlej do końca rantu mus. Schłodzony tort wykończ czerwonym żelem i udekoruj malinami i czekoladą.

tortymusykremyczekoladabiszkoptowo tłuszczowebiszkopt

Inne przepisy z tej kategorii