Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową

Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową - Banner

Torty truskawkowe zawsze szybko znikają z półek. Dodatek tych sezonowych owoców sprawia bowiem, że są one chętnie kupowane na rodzinne uroczystości, szczególnie te z udziałem dzieci. Połączenie smaku truskawek z delikatnym waniliowym kremem oraz puszystym biszkoptem, to już murowany przepis na cukierniczy hit!

Receptura

Rolada migdałowa:

Mus waniliowy na serku mascarpone:

  • żółtka100 g
  • cukier kryształ100 g
  • serek mascarpone250 g
  • żelatyna10 g
  • zimna woda20 g
  • czekolada biała80 g
  • śmietana kremowa380 g
  • pasta waniliowa80 g

Żelka truskawkowa:

  • pulpa truskawkowa250 g
  • żelatyna10 g
  • woda20 g

Technika wykonania

Rolada migdałowa

Białko ubić na sztywną pianę dosypując cukier w dwóch porcjach. Następnie dodaj żółtka delikatnie wymieszaj na jednolitą masę. Sypkie składniki wymieszaj i połącz je z masą jajeczną.

Na koniec delikatnie mieszając dodaj rozpuszczoną margarynę. Ciasto rozsmaruj na blaszce wyłożonej pergaminem. Piecz w temp. 220℃ około 8 minut.

Mus waniliowy na serku mascarpone

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Cukier i żółtka ubijając rózgą w misce podgrzej w kąpieli wodnej do 84℃. Ściągnij z kąpieli wodnej. Dodaj namoczoną żelatynę – mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Do masy jajecznej dodaj rozpuszczoną czekoladę i pastę waniliową dokładniej wymieszaj.

Masę dodać do serka mascarpone połączyć na jednolitą masę. Śmietanę kremówkę ubić i dodać do masy delikatnie mieszając do połączenia się.

Żelka truskawkowa

Truskawki podgrzej i dodaj namoczoną żelatynę. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.

Wykończenie tortu

Decorgel neutralny + czerwony barwnik

Składanie tortu krok po kroku

Z rolady migdałowej wytnij dwa krążki. Do rantu wyłożonego folią przełóż jeden krążek migdałowy. Lekko nasącz nakropką waniliową. Brzegi wyłóż połówkami truskawek. Dodaj część kremu waniliowego, następnie. żelkę truskawkową, przykryj kremem i wyrównaj. Przykryj drugim krążkiem migdałowym. Wykończ decorgelem naturalnym zabarwionym na czerwono. Dekoruj według uznania owocami, kremem waniliowym, świeżą miętą.

biszkoptdekoracjekremytorty

Inne przepisy z tej kategorii