Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową
Torty truskawkowe zawsze szybko znikają z półek. Dodatek tych sezonowych owoców sprawia bowiem, że są one chętnie kupowane na rodzinne uroczystości, szczególnie te z udziałem dzieci. Połączenie smaku truskawek z delikatnym waniliowym kremem oraz puszystym biszkoptem, to już murowany przepis na cukierniczy hit!
Receptura
Rolada migdałowa:
- białko200 g
- żółtko130 g
- cukier kryształ140 g
- mączka migdałowa70 g
- mąka pszenna60 g
- mąka ziemniaczana 30 g
- margaryna Qualita 80% zobacz40 g
Mus waniliowy na serku mascarpone:
- żółtka100 g
- cukier kryształ100 g
- serek mascarpone250 g
- żelatyna10 g
- zimna woda20 g
- czekolada biała80 g
- śmietana kremowa380 g
- pasta waniliowa80 g
Żelka truskawkowa:
- pulpa truskawkowa250 g
- żelatyna10 g
- woda20 g
Technika wykonania
Rolada migdałowa
Białko ubić na sztywną pianę dosypując cukier w dwóch porcjach. Następnie dodaj żółtka delikatnie wymieszaj na jednolitą masę. Sypkie składniki wymieszaj i połącz je z masą jajeczną.
Na koniec delikatnie mieszając dodaj rozpuszczoną margarynę. Ciasto rozsmaruj na blaszce wyłożonej pergaminem. Piecz w temp. 220℃ około 8 minut.
Mus waniliowy na serku mascarpone
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Cukier i żółtka ubijając rózgą w misce podgrzej w kąpieli wodnej do 84℃. Ściągnij z kąpieli wodnej. Dodaj namoczoną żelatynę – mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Do masy jajecznej dodaj rozpuszczoną czekoladę i pastę waniliową dokładniej wymieszaj.
Masę dodać do serka mascarpone połączyć na jednolitą masę. Śmietanę kremówkę ubić i dodać do masy delikatnie mieszając do połączenia się.
Żelka truskawkowa
Truskawki podgrzej i dodaj namoczoną żelatynę. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
Wykończenie tortu
Decorgel neutralny + czerwony barwnik
Składanie tortu krok po kroku
Z rolady migdałowej wytnij dwa krążki. Do rantu wyłożonego folią przełóż jeden krążek migdałowy. Lekko nasącz nakropką waniliową. Brzegi wyłóż połówkami truskawek. Dodaj część kremu waniliowego, następnie. żelkę truskawkową, przykryj kremem i wyrównaj. Przykryj drugim krążkiem migdałowym. Wykończ decorgelem naturalnym zabarwionym na czerwono. Dekoruj według uznania owocami, kremem waniliowym, świeżą miętą.