Waniliowe mini eklerki
Receptura
Ciasto parzone:
- mąka pszenna500 g
- woda500g
- margaryna Qualita 80% zobacz250 g
- sól1 łyżeczka
- jaja10–15 szt.
Krem gotowany:
- mleko640 ml
- cukier180 g
- jaja60 g
- żółtka70 g
- mąka pszenna100 g
- mąka ziemniaczana20 g
Krem półtłusty:
- krem gotowany1000 g
- Prima Kreemi White SG zobacz400 g
- spirytus20 g
Krem półtłusty waniliowy:
- krem półtłusty1000 g
- pasta waniliowa*100 g
- advocat60 g
- biała czekolada 150 g
*dozowanie w zależności od zaleceń producenta i podniebienia konsumenta
Polewa czekoladowa:
- czekolada ciemna1000 g
- tłuszcz do polew Amada C 100 g
Technika wykonania
Jak zrobić eklerki w wersji mini?
Ciasto parzone
Do garnka wlej wodę i rozpuść w niej sól. Dodaj margarynę i doprowadź mieszaninę do wrzenia. Następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Całość gotuj przez 3–6 min., stale mieszając, aby zapobiec przypaleniu, do momentu, aż masa będzie gładka, szklista, straci zapach surowizny i zacznie odchodzić od brzegu naczynia.
Schłodź zaparzoną mąkę do temperatury ok. 70℃. Stopniowo dodawaj jaja, ciągle mieszając, do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta.
Ciasto o zbyt sztywnej konsystencji da mała objętość wyrobów.
Ciasto o luźnej, wolnej konsystencji spowoduje rozlewanie się wyrobów i niezachowanie kształtów.
Za pomocą worka cukierniczego z końcówką formuj ciasteczka. Każdy ekler powinien mieć maksymalnie 6 cm. Wypiekaj.
Temperatura pieczenia ciasta parzonego: początkowa 230℃ przez około 10–15 minut. Następnie otwórz piekarnik, wypuść nadmiar pary i dosusz w temp. 220℃ przez około 5–10 minut.
Krem gotowany
Zagotuj mleko z dodatkiem połowy ilości cukru przewidzianego w recepturze. Pozostałą część cukru połącz na jednolitą masę z jajami i mąką.
Do masy, ciągle mieszając, wlej cienkim strumieniem wrzące mleko z cukrem i dokładnie wymieszać masę.
Ogrzej masę, ciągle mieszając do momentu zagotowania. Gotuj nie krócej niż 1,5 minuty. Schłodź krem gotowany.
Krem półtłusty
Krem cukierniczy Prima Kreemi White SG przełóż do misy miksera – za pomocą liścia ubijaj – w początkowej fazie przez około 1 minutę na wolnych, a później na średnich obrotach, do momentu uzyskania lekkiej napowietrzonej masy. W ostatniej fazie mieszania dodaj alkohol – mieszaj do całkowitego wchłonięcia się alkoholu.
Krem półtłusty waniliowy
Do kremu półtłustego dodaj pastę waniliową i powoli wymieszaj. W końcowej fazie dodaj advocat i płynną czekoladę. Całość dokładnie wymieszaj na jednolity krem.
Polewa czekoladowa
Do rozpuszczonej czekolady dodaj płynny tłuszcz i dokładnie wymieszaj.
Jak wykończyć mini eklery?
Odpieczone, ostudzone eklery przetnij na pół. Górną cześć zanurz w polewie czekoladowej. Udekoruj kwiatkami jadalnymi i liofilizowanymi owocami. Za pomocą worka cukierniczego z końcówką napełniaj kremem dolną połówkę i przykrywaj drugą połówką eklera.