Waniliowe mini eklerki

Waniliowe mini eklerki.

Receptura

Ciasto parzone:

mąka pszenna500 g
woda500g
margaryna Qualita 80% 250 g
sól1 łyżeczka
jaja10–15 szt.

Krem gotowany:

mleko640 ml
cukier180 g
jaja60 g
żółtka70 g
mąka pszenna100 g
mąka ziemniaczana20 g

Krem półtłusty:

krem gotowany1000 g
Prima Kreemi White SG 400 g
spirytus20 g

Krem półtłusty waniliowy:

krem półtłusty1000 g
pasta waniliowa*100 g
advocat60 g
biała czekolada150 g
*dozowanie w zależności od zaleceń producenta i podniebienia konsumenta

Polewa czekoladowa:

czekolada ciemna1000 g
tłuszcz do polew Amada C100 g

Technika wykonania

Jak zrobić eklerki w wersji mini?

Ciasto parzone

Do garnka wlej wodę i rozpuść w niej sól. Dodaj margarynę i doprowadź mieszaninę do wrzenia. Następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Całość gotuj przez 3–6 min., stale mieszając, aby zapobiec przypaleniu, do momentu, aż masa będzie gładka, szklista, straci zapach surowizny i zacznie odchodzić od brzegu naczynia.

Schłodź zaparzoną mąkę do temperatury ok. 70℃. Stopniowo dodawaj jaja, ciągle mieszając, do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta.

  • Ciasto o zbyt sztywnej konsystencji da mała objętość wyrobów.
  • Ciasto o luźnej, wolnej konsystencji spowoduje rozlewanie się wyrobów i niezachowanie kształtów.

Za pomocą worka cukierniczego z końcówką formuj ciasteczka. Każdy ekler powinien mieć maksymalnie 6 cm. Wypiekaj.

Temperatura pieczenia ciasta parzonego: początkowa 230℃ przez około 10–15 minut. Następnie otwórz piekarnik, wypuść nadmiar pary i dosusz w temp. 220℃ przez około 5–10 minut.

Krem gotowany

Zagotuj mleko z dodatkiem połowy ilości cukru przewidzianego w recepturze. Pozostałą część cukru połącz na jednolitą masę z jajami i mąką.

Do masy, ciągle mieszając, wlej cienkim strumieniem wrzące mleko z cukrem i dokładnie wymieszać masę.

Ogrzej masę, ciągle mieszając do momentu zagotowania. Gotuj nie krócej niż 1,5 minuty. Schłodź krem gotowany.

Krem półtłusty

Krem cukierniczy Prima Kreemi White SG przełóż do misy miksera – za pomocą liścia ubijaj – w początkowej fazie przez około 1 minutę na wolnych, a później na średnich obrotach, do momentu uzyskania lekkiej napowietrzonej masy. W ostatniej fazie mieszania dodaj alkohol – mieszaj do całkowitego wchłonięcia się alkoholu.

Krem półtłusty waniliowy

Do kremu półtłustego dodaj pastę waniliową i powoli wymieszaj. W końcowej fazie dodaj advocat i płynną czekoladę. Całość dokładnie wymieszaj na jednolity krem.

Polewa czekoladowa

Do rozpuszczonej czekolady dodaj płynny tłuszcz i dokładnie wymieszaj.

Jak wykończyć mini eklery?

Odpieczone, ostudzone eklery przetnij na pół. Górną cześć zanurz w polewie czekoladowej. Udekoruj kwiatkami jadalnymi i liofilizowanymi owocami. Za pomocą worka cukierniczego z końcówką napełniaj kremem dolną połówkę i przykrywaj drugą połówką eklera.

kremyparzone

Inne przepisy z tej kategorii

Tort "Dla mamy"

Tort z musem malinowym “Dla Mamy”

Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową.

Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową

Tort włoski

Tort włoski

Tort ślubny na czekoladowym biszkopcie bez glutenu z czerwonymi owocami, hibiskusem i mleczną czekoladą.

Tort ślubny na bezglutenowym, czekoladowym biszkopcie z czerwonymi owocami, hibiskusem i mleczną czekoladą