Wegańska brioszka
Receptura
Ciasto na brioszkę:
- mąka pszenna, typ 5501000 g
- cukier140 g
- Beleaf PlantBetter zobacz250 g
- świeże drożdże 30 g
- syrop klonowy80 g
- napój roślinny owsiany (bez dodatku cukru)500 g
- sól10 g
- rodzynki200 g
- skórka z pomarańczy i cytryny100 g
- czekoladowe dropsy do zapiekania 100 g
Technika wykonania
Jak przygotować puszystą wegańską brioszkę?
Zagnieć składniki na gładkie ciasto: 2 minuty na wolnych i 6 minut na szybkich obrotach w mikserze ze spiralą. Na samym końcu dodaj rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, dropsy czekoladowe i ponownie przemieszaj.
Dobrze przykryte płóciennym materiałem ciasto przechowuj w lodówce przez 12 godzin. Po schłodzeniu ponownie przerób, napełnij formę do 2/3 wysokości. Pozostaw do wyrośnięcia. Piecz w temperaturze 200°C przez około 35 min.
wegańskiedrożdżowe