Wegańska drożdżówka z kruszonką cynamonową i migdałami
Receptura
Wegańskie ciasto drożdżowe na oleju:
- mąka pszenna 500 g
- napój sojowy370 g
- świeże drożdże 30 g
- cukier trzcinowy 120 g
- olej Top Q zobacz100 g
- sól szczypta
Kruszonka z cynamonem:
- mąka pszenna 500 g
- margaryna Selecta MB zobacz250 g
- cukier kryształ (jak najgrubszy) 150 g
- cynamon 20 g
Wykończenie:
- płatki migdałowe do posypania
Technika wykonania
Z części napoju sojowego, lekko podgrzanego, całości drożdży, części cukru i mąki - do gęstości kwaśnej śmietany - zrób rozczyn. Pozostaw do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dodaj pozostałą część napoju, cukru, soli, mąki i wyrób na jednolitą masę. Dodaj olej i ponownie połącz na jednolite ciasto.
Gdy ciasto jest zbyt twarde możesz dodać niewielkiej ilości napoju sojowego.
Całość odstaw do wyrośnięcia.
Wyrośnięto ciasto zamieszaj, przełóż do formy posmarowanej tłuszczem.
Odstaw do wyrośnięcia
Śliwki umyj, pokrój na cztery.
Wyrośnięte ciasto posmaruj jajkiem i ułóż na nim śliwki.
Całość posyp kruszonką z cynamonem i płatkami migdałowymi.
Odstaw do wyrośnięcia.
Ciasto odpiekaj w temp 175 - 180℃ przez ok. 30-35 minut.
Kruszonka
Wszystkie składniki wymieszaj przez ok 4 minuty, do uzyskania postaci kruszonki.
Wykończenie
Całość wykończ płatkami migdałowymi.