Wegańska tarta krucha z rabarbarem i truskawkami
Receptura
Tarta:
- Beleaf PlantBetter zobacz 1500 g
- cukier puder600 g
- mąka pszenna2000 g
- sól szczypta
- świeży rabarbar600 g
- truskawki200 g
Technika wykonania
Jak wykonać wegańską kruchą tartę z rabarbarem i truskawkami?
Wymieszaj Beleaf PlantBetter z cukrem pudrem na gładką masę. Dodaj mąkę pszenną, sól i ugniataj przez krótki czas. Odstaw do schłodzenia.
Rabarbar dokładnie umyj, usuń niepotrzebne części, obierz i pokrój na 3-centymetrowe słupki. Truskawki umyj i pozbaw szypułek.
Do garnka dodaj rabarbar i truskawki – praż do momentu pozbawienia ich wody. Ostudź. W razie potrzeby dopraw cukrem.
Formę do tarty spryskaj środkiem natłuszczającym Optima Trenn Spray. Wyłóż ciastem kruchym. Widelcem ponakłuwaj w nim dziurki. Lekko podpiecz w temperaturze 180℃. Przestudź. Resztę ciasta dobrze schłodź.
Na przestudzoną formę wyłóż przestudzone nadzienie. Na nadzienie zetrzyj na tarce na dużych oczkach pozostałą część ciasta kruchego.
Tartę upiecz w temperaturze 180℃ na złoty kolor.