Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Wegańska tarta śliwkowa

Wegańska tarta śliwkowa.

Receptura

Ciasto kruche:

Nadzienie ze śliwek:

  • śliwki1000 g

Budyń waniliowy:

  • napój owsiany600 g
  • mąka ziemniaczana20 g
  • ekstrakt waniliowy6 g
  • cukier trzcinowy do smaku

Kruszonka z cynamonem:

Technika wykonania

Jak przygotować wegańską tartę śliwkową?

Ciasto kruche

Zimny Beleaf PlantBetter, mąkę i cukier puder wymieszaj w mikserze na wolnych obrotach do połączenia. Uformuj kulę i schłodź.

Nadzienie ze śliwek

Śliwki umyj, pokrój na ćwiartki.

Budyń waniliowy

W rondelku zagotuj napój owsiany, cukier trzcinowy i ekstrakt waniliowy. W szklance w 100 ml napoju owsianego rozpuść mąkę ziemniaczaną. W chwili, w której roztwór napoju, cukru i ekstraktu zacznie się gotować, wlej zawiesinę mąki ziemniaczanej, cały czas intensywnie mieszając, aż masa zgęstnieje. Nie zależy nam na tym, by budyń stał się za bardzo sztywny.

Kruszonka z cynamonem

Składniki wymieszaj do postaci kruszonki.

Jak złożyć tartę?

Ciasto kruche rozwałkuj i wytnij krążek o średnicy rantu. Odpiecz na jasny kolor w temperaturze około 200-210℃. Następnie wytnij pasek z ciasta kruchego i wyłóż dookoła rantu, a na spodzie kruchym rozsmaruj krem budyniowy. Pokryj cały rant śliwkami. Na koniec posyp kruszonką cynamonową.

Odpiekamy w temperaturze 200-210℃ przez około 20-25minut.

wegańskietartykruche

Inne przepisy z tej kategorii