Wegańska tarta śliwkowa

Wegańska tarta śliwkowa.

Receptura

Ciasto kruche:

mąka pszenna450 g
Beleaf PlantBetter300 g
cukier puder150 g

Nadzienie ze śliwek:

śliwki1000 g

Budyń waniliowy:

napój owsiany600 g
mąka ziemniaczana20 g
ekstrakt waniliowy6 g
cukier trzcinowy do smaku

Kruszonka z cynamonem:

mąka pszenna250 g
Beleaf PlantBetter 125 g
cukier kryształ75 g
cynamon20 g

Technika wykonania

Jak przygotować wegańską tartę śliwkową?

Ciasto kruche

Zimny Beleaf PlantBetter, mąkę i cukier puder wymieszaj w mikserze na wolnych obrotach do połączenia. Uformuj kulę i schłodź.

Nadzienie ze śliwek

Śliwki umyj, pokrój na ćwiartki.

Budyń waniliowy

W rondelku zagotuj napój owsiany, cukier trzcinowy i ekstrakt waniliowy. W szklance w 100 ml napoju owsianego rozpuść mąkę ziemniaczaną. W chwili, w której roztwór napoju, cukru i ekstraktu zacznie się gotować, wlej zawiesinę mąki ziemniaczanej, cały czas intensywnie mieszając, aż masa zgęstnieje. Nie zależy nam na tym, by budyń stał się za bardzo sztywny.

Kruszonka z cynamonem

Składniki wymieszaj do postaci kruszonki.

Jak złożyć tartę?

Ciasto kruche rozwałkuj i wytnij krążek o średnicy rantu. Odpiecz na jasny kolor w temperaturze około 200-210℃. Następnie wytnij pasek z ciasta kruchego i wyłóż dookoła rantu, a na spodzie kruchym rozsmaruj krem budyniowy. Pokryj cały rant śliwkami. Na koniec posyp kruszonką cynamonową.

Odpiekamy w temperaturze 200-210℃ przez około 20-25minut.

kruchetartywegańskie

Inne przepisy z tej kategorii

Wegańskie ptasie mleczko

Wegańskie ptasie mleczko

Wegańskie pączki wg receptury Kuby Steuermarka.

Wegańskie pączki wg receptury Kuby Steuermarka

Wegańskie kruche ciasteczka

Wegańskie kruche ciasteczka

Wegańskie ciasto piernikowe do wałkowania

Wegańskie ciasto piernikowe do wałkowania