Wegańska tarta śliwkowa
Receptura
Ciasto kruche:
- mąka pszenna450 g
- Beleaf PlantBetter zobacz300 g
- cukier puder150 g
Nadzienie ze śliwek:
- śliwki1000 g
Budyń waniliowy:
- napój owsiany600 g
- mąka ziemniaczana20 g
- ekstrakt waniliowy6 g
- cukier trzcinowy do smaku
Kruszonka z cynamonem:
- mąka pszenna250 g
- Beleaf PlantBetter zobacz125 g
- cukier kryształ75 g
- cynamon20 g
Technika wykonania
Jak przygotować wegańską tartę śliwkową?
Ciasto kruche
Zimny Beleaf PlantBetter, mąkę i cukier puder wymieszaj w mikserze na wolnych obrotach do połączenia. Uformuj kulę i schłodź.
Nadzienie ze śliwek
Śliwki umyj, pokrój na ćwiartki.
Budyń waniliowy
W rondelku zagotuj napój owsiany, cukier trzcinowy i ekstrakt waniliowy. W szklance w 100 ml napoju owsianego rozpuść mąkę ziemniaczaną. W chwili, w której roztwór napoju, cukru i ekstraktu zacznie się gotować, wlej zawiesinę mąki ziemniaczanej, cały czas intensywnie mieszając, aż masa zgęstnieje. Nie zależy nam na tym, by budyń stał się za bardzo sztywny.
Kruszonka z cynamonem
Składniki wymieszaj do postaci kruszonki.
Jak złożyć tartę?
Ciasto kruche rozwałkuj i wytnij krążek o średnicy rantu. Odpiecz na jasny kolor w temperaturze około 200-210℃. Następnie wytnij pasek z ciasta kruchego i wyłóż dookoła rantu, a na spodzie kruchym rozsmaruj krem budyniowy. Pokryj cały rant śliwkami. Na koniec posyp kruszonką cynamonową.
Odpiekamy w temperaturze 200-210℃ przez około 20-25minut.