Alternatywne wypieki. Wegańska tarta z rabarbarem i daktylami
Coraz więcej konsumentów decyduje się na żywność pozbawioną składników pochodzenia zwierzęcego. Choć znalezienie zamienników dla surowców wykorzystywanych w tradycyjnym cukiernictwie może wydawać się z początku trudne, warto rozważyć wprowadzenie do swojej oferty kilku opcji wegańskich lub wegetariańskich słodkości. Zapotrzebowanie na tego typu desery wciąż rośnie, ale również dostępność produktów do ich wykonania jest coraz powszechniejsza. Zachęcamy do zapoznania się z całym cyklem artykułów o alternatywnych wypiekach oraz wypróbowania powiązanych z nimi receptur.
Sprawdź prosty przepis na tartę, do której pasuje zarówno warzywne jak i owocowe nadzienie.
Rabarbar poza sezonem możesz z łatwością zamienić na jabłka!
Receptura
Ciasto:
- mąka tortowa (zamiast maki tortowej możesz użyć: mąki orkiszowej lub z samopszy)300 g
- margaryna Maestra Cukiernicza MB (w temperaturze pokojowej) zobacz150 g
- ksylitol lub cukier trzcinowy120 g
- skórka z 1 cytryny
- proszek do pieczenia5 g
- olejek migdałowy kilka kropel
- sól szczypta
- zmielone migdały40 g
Nadzienie do tarty:
- rabarbar1 kg
- wanilia¼ łyżeczki
- daktyle10 g
- ksylitol60 g
- mąka ziemniaczana15 g
Technika wykonania
Ciasto
Spód formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki formy posmaruj olejem słonecznikowym, następnie wyklej paskami przyciętego papieru do pieczenia.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sitko do misy. Dodaj cukier, margarynę, olejek migdałowy i skórkę z cytryny. Połową ciasta wylep spód formy (bez boków). Pozostałą część ciasta zachowaj na kruszonkę i odłóż do lodówki.
Podpiecz spód ciasta w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika obsyp mielonymi migdałami.
Nadzienie do tarty
Rabarbar umyj, obierz z włóknistej skóry i pokrój na kawałki o długości 1-2 cm. Daktyle posiekaj dość drobno. Wszystkie składniki na nadzienie wymieszaj i wyłóż na podpieczony spód. Na warstwę rabarbaru wysyp kruszonkę.
Piecz 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Dekoracja
1 łyżkę ksylitolu, 3 kwiaty hibiskusa i 1 łyżeczkę płatków róży zmiel na pył np. w młynku do kawy. Różowym pudrem posyp ostudzone ciasto.