Ciasto
Spód formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki formy posmaruj olejem słonecznikowym, następnie wyklej paskami przyciętego papieru do pieczenia.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sitko do misy. Dodaj cukier, margarynę, olejek migdałowy i skórkę z cytryny. Połową ciasta wylep spód formy (bez boków). Pozostałą część ciasta zachowaj na kruszonkę i odłóż do lodówki.
Podpiecz spód ciasta w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika obsyp mielonymi migdałami.
Nadzienie do tarty
Rabarbar umyj, obierz z włóknistej skóry i pokrój na kawałki o długości 1-2 cm. Daktyle posiekaj dość drobno. Wszystkie składniki na nadzienie wymieszaj i wyłóż na podpieczony spód. Na warstwę rabarbaru wysyp kruszonkę.
Piecz 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Dekoracja
1 łyżkę ksylitolu, 3 kwiaty hibiskusa i 1 łyżeczkę płatków róży zmiel na pył np. w młynku do kawy. Różowym pudrem posyp ostudzone ciasto.