Wegański Keks

Wegański Keks.

Receptura

Ciasto:

Mieszanka keksowa (suszone: morele, rodzynki, figi, śliwki, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie itp).250 g
Gorąca woda250 g
Siemię lniane mielone15 g
Mąka pszenna250 g
Cukier100 g
Proszek do pieczenia5 g
Olej roślinny Top Q lub Maestro Świeżość 125 g
Napój roślinny np. sojowy200 g

Technika wykonania

Suszone owoce zalej wrzątkiem i pozostaw na kilkanaście minut do napęcznienia.
Po tym czasie, odcedź mieszankę i do wody pozostałej po odcedzeniu dodaj zmielone siemię lniane. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
W mikserze zmieszaj płyn z siemieniem lnianym, suchymi składnikami oraz z olejem roślinnym i napojem roślinnym.
Do powstałej masy dodaj mieszankę keksową i bardzo delikatnie wymieszaj, tak, żeby owoce nie uległy rozdarciu w masie.
Całość przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 180℃ przez 60 minut.

wegańskie

Inne przepisy z tej kategorii

Wegańskie ptasie mleczko

Wegańskie ptasie mleczko

Wegańskie pączki wg receptury Kuby Steuermarka.

Wegańskie pączki wg receptury Kuby Steuermarka

Wegańskie kruche ciasteczka

Wegańskie kruche ciasteczka

Wegańskie ciasto piernikowe do wałkowania

Wegańskie ciasto piernikowe do wałkowania