Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Wegański Keks

Wegański Keks

Receptura

Ciasto:

  • Mieszanka keksowa (suszone: morele, rodzynki, figi, śliwki, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie itp). 250 g
  • Gorąca woda250 g
  • Siemię lniane mielone15 g
  • Mąka pszenna250 g
  • Cukier100 g
  • Proszek do pieczenia5 g
  • Olej roślinny Top Q lub Maestro Świeżość zobacz125 g
  • Napój roślinny np. sojowy 200 g

Technika wykonania:

Suszone owoce zalej wrzątkiem i pozostaw na kilkanaście minut do napęcznienia.
Po tym czasie, odcedź mieszankę i do wody pozostałej po odcedzeniu dodaj zmielone siemię lniane. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
W mikserze zmieszaj płyn z siemieniem lnianym, suchymi składnikami oraz z olejem roślinnym i napojem roślinnym.
Do powstałej masy dodaj mieszankę keksową i bardzo delikatnie wymieszaj, tak, żeby owoce nie uległy rozdarciu w masie.
Całość przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 180℃ przez 60 minut.

wegańskie

Inne przepisy z tej kategorii