Mak odważ do dużego kotła lub garnka. Zalej wodą, tak by mak był całkowicie zanurzony w wodzie. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 30 minut. Jeśli trzeba, dolewaj wody. Następnie zlej mak na gęste sito i pozostaw na noc do odcedzenia.
Następnego dnia zmiel mak z cukrem na walcach (lub w maszynce na drobnych oczkach), przełóż do dzieży miesiarki, dodaj owoce i orzechy. Mieszaj na wolnych obrotach, dodając kolejno syrop klonowy oraz rozpuszczoną margarynę. Całość podziel na porcje po około 400-500 g i schłodź przez kilka godzin.
Przygotuj rozczyn na ciasto drożdżowe – rozpuść drożdże w 0,5 litra ciepłego napoju roślinnego, dodaj trochę z odważnego cukru, poczekaj aż drożdże zaczną pracować.
Następnie do rozczynu dodaj resztę napoju roślinnego, resztę cukru oraz mąkę. Zacznij mieszać ciasto na średnich obrotach. Jak całość się połączy, zacznij dodawać miękką margarynę na kilka razy. W momencie jak ciasto weźmie całą margarynę dodaj sól. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Ciasto powinno być elastyczne i dość mocne. Pozostaw ciasto do odpoczynku na 15-20 minut.
Przełóż ciasto na stół i podziel na kęsy o wadze 0,3 – 0,4 kg. Następnie rozprowadź masę makową równomiernie na ciasto i uformuj prostokąt. Zwiń ciasto jak roladę, zacieśniając je do wewnątrz.
Piecz w keksówkach lub zawinięte w papier do pieczenia przez 40-50 minut w 180℃.