Wegański ‘sernik’ a’la krakowski
Receptura
Masa sernikowa:
- Dowolna alternatywa sera twarogowego*1000 g
- Beleaf PlantBetter zobacz250 g
- Cukier kryształ200 g
- Cukier waniliowy50 g
- Aquafaba** 150 g
- Jogurt wegański150 g
- Rodzynki100 g
- Skórka pomarańczowa50 g
Ciasto kruche:
- Beleaf PlantBetter zobacz100 g
- Mąka pszenna200 g
- Cukier kryształ 50 g
- Proszek do pieczenia 5 g
Tortownica 24cm
Technika wykonania
Ciasto kruche:
Tłuszcz roślinny Beleaf PlantBetter utrzyj w mikserze razem z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i połącz z masą tłuszczową. Mieszaj do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek misy miksera.
Rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłóż na spód tortownicy.
Ciasto zapiecz w temp. 180℃ przez około 15 minut.
Ciasto powinno być upieczone i mieć jasny kolor.
Masa sernikowa:
Tłuszcz roślinny Beleaf PlantBetter ubij na puszystą masę, stopniowo dodając połowę cukru wymieszanego z cukrem waniliowym.
W osobnej misce utrzyj zamiennik twarogu na gładką masę, na koniec dodając jogurt. Połącz obie masy, dodając masę serową do tłuszczowej. Rób to delikatnie. Mieszaj obie masy tak, aby utrzymały swoje napowietrzenie.
Następnie ubij aquafabę na pianę bezową. Gdy piana będzie już gęsta, dodaj pozostały cukier na kilka razy.
Powstałą pianę bezową połącz delikatnie z masą serową, na koniec dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową. Następnie całość wylej do tortownicy.
Piecz około 1,5h w 160℃.
* Może to być wegański smarowaniec lub alternatywa twarogu z nerkowców.
** Jest to woda po ugotowaniu cieciorki. Np. z puszki po cieciorce konserwowej.