Olej roślinny, napój sojowy oraz cukier wymieszaj w jednym naczyniu.
Do drugiego naczynia przesiej mąkę, dodaj mieszankę przypraw do piernika oraz proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj.
Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, cały czas mieszając, do momentu, aż całość połączy się w ciasto o konsystencji gęstego jogurtu.
Ciasto wylej na cztero-rantową blaszkę o wymiarach 40 cm x 60 cm na wysokość około 1,5cm – 2cm.
Piecz 40 – 45 minut w temp. 180℃.
Po upieczeniu wystudź i przekrój wzdłuż.
W celu uplastycznienia marmolady – połącz ją z wrzącą wodą. Przełóż na jedną połowę upieczonego ciasta, zostawiając około 200 g i dokładnie rozprowadź. Następnie przykryj drugą połową ciasta i górę ciasta piernikowego obsmaruj pozostawioną częścią marmolady.
Całość pozostaw do tzw. ‘oskórzenia’ i ściągnięcia marmolady.
W rondlu zagotuj śmietanę z cukrem, zdejmij z ognia, dodaj czekoladę. Rozmieszaj aż czekolada całkowicie się rozpuści, następnie dodaj Beleaf i ponownie rozmieszaj.
Piernik pokrój na prostokąty pożądanej wielkości. Schłodź.
Każdy prostokąt oblej ganachem.
Pozostaw do ściągnięcia ganachu.