Wegańskie batoniki piernikowe
Receptura
Ciasto:
- Olej Top Q zobacz330 g
- Napój sojowy1500 g
- Cukier750 g
- Mąka pszenna1400 g
- Przyprawa piernikowa100 g
- Proszek do pieczenia75 g
Przekładka:
- Marmolada wieloowocowa lub gęste powidła śliwkowe2000 g
- wrząca woda100 g
Ganache:
- wegańska śmietana 36%500 g
- czekolady gorzkiej500 g
- cukier250g
- Beleaf PlantBetter zobacz100 g
Technika wykonania:
Olej roślinny, napój sojowy oraz cukier wymieszaj w jednym naczyniu.
Do drugiego naczynia przesiej mąkę, dodaj mieszankę przypraw do piernika oraz proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj.
Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, cały czas mieszając, do momentu, aż całość połączy się w ciasto o konsystencji gęstego jogurtu.
Ciasto wylej na cztero-rantową blaszkę o wymiarach 40 cm x 60 cm na wysokość około 1,5cm - 2cm.
Piecz 40 - 45 minut w temp. 180℃.
Po upieczeniu wystudź i przekrój wzdłuż.
W celu uplastycznienia marmolady - połącz ją z wrzącą wodą. Przełóż na jedną połowę upieczonego ciasta, zostawiając około 200 g i dokładnie rozprowadź. Następnie przykryj drugą połową ciasta i górę ciasta piernikowego obsmaruj pozostawioną częścią marmolady.
Całość pozostaw do tzw. ‘oskórzenia’ i ściągnięcia marmolady.
W rondlu zagotuj śmietanę z cukrem, zdejmij z ognia, dodaj czekoladę. Rozmieszaj aż czekolada całkowicie się rozpuści, następnie dodaj Beleaf i ponownie rozmieszaj.
Piernik pokrój na prostokąty pożądanej wielkości. Schłodź.
Każdy prostokąt oblej ganachem.
Pozostaw do ściągnięcia ganachu.