Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Wegańskie batoniki piernikowe

Wegańskie batoniki piernikowe

Receptura

Ciasto:

  • Olej Top Q zobacz330 g
  • Napój sojowy1500 g
  • Cukier750 g
  • Mąka pszenna1400 g
  • Przyprawa piernikowa100 g
  • Proszek do pieczenia75 g

Przekładka:

  • Marmolada wieloowocowa lub gęste powidła śliwkowe2000 g
  • wrząca woda100 g

Ganache:

Technika wykonania:

Olej roślinny, napój sojowy oraz cukier wymieszaj w jednym naczyniu.
Do drugiego naczynia przesiej mąkę, dodaj mieszankę przypraw do piernika oraz proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj.
Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, cały czas mieszając, do momentu, aż całość połączy się w ciasto o konsystencji gęstego jogurtu.
Ciasto wylej na cztero-rantową blaszkę o wymiarach 40 cm x 60 cm na wysokość około 1,5cm - 2cm.
Piecz 40 - 45 minut w temp. 180℃.
Po upieczeniu wystudź i przekrój wzdłuż.

W celu uplastycznienia marmolady - połącz ją z wrzącą wodą. Przełóż na jedną połowę upieczonego ciasta, zostawiając około 200 g i dokładnie rozprowadź. Następnie przykryj drugą połową ciasta i górę ciasta piernikowego obsmaruj pozostawioną częścią marmolady.
Całość pozostaw do tzw. ‘oskórzenia’ i ściągnięcia marmolady.

W rondlu zagotuj śmietanę z cukrem, zdejmij z ognia, dodaj czekoladę. Rozmieszaj aż czekolada całkowicie się rozpuści, następnie dodaj Beleaf i ponownie rozmieszaj.
Piernik pokrój na prostokąty pożądanej wielkości. Schłodź.
Każdy prostokąt oblej ganachem.
Pozostaw do ściągnięcia ganachu.

piernikwegańskieBoże Narodzenieczekolada

Inne przepisy z tej kategorii