Wegańskie batoniki piernikowe

Receptura

Ciasto:

Olej Top Q 330 g
Napój sojowy1500 g
Cukier750 g
Mąka pszenna1400 g
Przyprawa piernikowa100 g
Proszek do pieczenia75 g

Przekładka:

Marmolada wieloowocowa lub gęste powidła śliwkowe2000 g
wrząca woda100 g

Ganache:

wegańska śmietana 36%500 g
czekolada gorzka500 g
cukier250 g
Beleaf PlantBetter 100 g

Technika wykonania

Olej roślinny, napój sojowy oraz cukier wymieszaj w jednym naczyniu.
Do drugiego naczynia przesiej mąkę, dodaj mieszankę przypraw do piernika oraz proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj.
Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, cały czas mieszając, do momentu, aż całość połączy się w ciasto o konsystencji gęstego jogurtu.
Ciasto wylej na cztero-rantową blaszkę o wymiarach 40 cm x 60 cm na wysokość około 1,5cm – 2cm.
Piecz 40 – 45 minut w temp. 180℃.
Po upieczeniu wystudź i przekrój wzdłuż.

W celu uplastycznienia marmolady – połącz ją z wrzącą wodą. Przełóż na jedną połowę upieczonego ciasta, zostawiając około 200 g i dokładnie rozprowadź. Następnie przykryj drugą połową ciasta i górę ciasta piernikowego obsmaruj pozostawioną częścią marmolady.
Całość pozostaw do tzw. ‘oskórzenia’ i ściągnięcia marmolady. 

W rondlu zagotuj śmietanę z cukrem, zdejmij z ognia, dodaj czekoladę. Rozmieszaj aż czekolada całkowicie się rozpuści, następnie dodaj Beleaf i ponownie rozmieszaj.
Piernik pokrój na prostokąty pożądanej wielkości. Schłodź. 
Każdy prostokąt oblej ganachem.
Pozostaw do ściągnięcia ganachu.

Boże Narodzenieczekoladapiernikwegańskie

Inne przepisy z tej kategorii

Wegańskie ptasie mleczko

Wegańskie ptasie mleczko

Wegańskie pączki wg receptury Kuby Steuermarka.

Wegańskie pączki wg receptury Kuby Steuermarka

Wegańskie kruche ciasteczka

Wegańskie kruche ciasteczka

Wegańskie ciasto piernikowe do wałkowania

Wegańskie ciasto piernikowe do wałkowania