Przepis na wegańskie churros wg Kuby Steuermarka

Przepis na wegańskie churros wg Kuby Steuermarka
Churros, nazywane niekiedy hiszpańskimi pączkami, można przygotować w wersji wegańskiej – bez jajek i mleka. Te smażone wyroby sprawdzą się w karnawale i urozmaicą Tłusty Czwartek. Poniżej znajdziesz przepis na wegańskie churros wg Kuby Steuermarka.

Receptura

Ciasto:

gorąca woda400 ml
sól1 łyżeczka
olej50 ml
mąka pszenna2 szklanki

Do smażenia:

frytura 1 litr

Do wykończenia:

cynamon1 opakowanie
drobny cukier100 g
kakao3 łyżki
gorący napój owsiany100 ml

Technika wykonania

Churros – jak je zrobić?

Sól razem z mąką zalej gorącą wodą z olejem. Zagnieć ciasto, przełóż do rękawa, a następnie wyciskaj długie pałeczki i smaż we fryturze.
Wymieszaj drobny cukier z cynamonem.
Gorące churros obtaczaj w cynamonowym cukrze.

Propozycja podania

Przygotuj gęste gorące kakao do maczania jeszcze ciepłych churros!

karnawałsmażonewegańskie

Inne przepisy z tej kategorii

Wegańskie ptasie mleczko

Wegańskie ptasie mleczko

Wegańskie pączki wg receptury Kuby Steuermarka.

Wegańskie pączki wg receptury Kuby Steuermarka

Wegańskie kruche ciasteczka

Wegańskie kruche ciasteczka

Wegańskie ciasto piernikowe do wałkowania

Wegańskie ciasto piernikowe do wałkowania