Przepis na wegańskie churros wg Kuby Steuermarka
Churros, nazywane niekiedy hiszpańskimi pączkami, można przygotować w wersji wegańskiej – bez jajek i mleka. Te smażone wyroby sprawdzą się w karnawale i urozmaicą Tłusty Czwartek. Poniżej znajdziesz przepis na wegańskie churros wg Kuby Steuermarka.
Receptura
Ciasto:
- gorąca woda400 ml
- sól1 łyżeczka
- olej50 ml
- mąka pszenna2 szklanki
Do smażenia:
- frytura zobacz1 litr
Do wykończenia:
- cynamon1 opakowanie
- drobny cukier100 g
- kakao3 łyżki
- gorący napój owsiany 100 ml
Technika wykonania
Churros - jak je zrobić?
Sól razem z mąką zalej gorącą wodą z olejem. Zagnieć ciasto, przełóż do rękawa, a następnie wyciskaj długie pałeczki i smaż we fryturze.
Wymieszaj drobny cukier z cynamonem.
Gorące churros obtaczaj w cynamonowym cukrze.
Propozycja podania
Przygotuj gęste gorące kakao do maczania jeszcze ciepłych churros!
wegańskiesmażonekarnawał