Przepis na ciasto marchewkowe z kremem orzechowym
Receptura
- Składniki na blachę 24/25 cm
Ciasto:
- marchewka średnia 4 sztuki (500–600 g)
- mąka orkiszowa tortowa250 g
- cukier brązowy150 g
- przyprawa do piernika20 g
- olej Top Q zobacz¾ szklanki (160 g)
- siemię lniane25 g (2½ łyżki)
- wrzątek100 ml
- sok jabłkowy50 ml
- soda oczyszczona8g (2 łyżeczki)
- proszek do pieczenia4 g (1 łyżeczka)
- świeża skórka z pomarańczy1 łyżeczka
- orzechy ziemnie100 g
- orzechy włoskie100 g
Krem orzechowy:
- mleko kokosowe300 ml (tyko biała część)
- cukier puder50 g
- śmietan-fix1 opakowanie
- masło orzechowe250 g
Technika wykonania
Ciasto marchewkowe - jak je zrobić?
Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Skórkę pomarańczową zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki.
Siemię lniane zmiel (np.: w młynku do kawy), zalej wrzątkiem i energicznie wymieszaj.
Połącz wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia.
Dodaj olej, sok jabłkowy i namoczone siemię lniane, krótko połącz mikserem.
Dodaj marchewkę z orzechami i skórką pomarańczową, wymieszaj drewnianą łyżką.
Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego na 170°C.
Piecz ok. 45–50 minut. Ciasto wystudź przez około 12 godzin.
Jak zrobić krem orzechowy?
Mleko kokosowe wstaw do lodówki na 12 godzin. Masło orzechowe wstaw do lodówki na 30 minut.
Po schłodzeniu mleko kokosowe ubijaj mikserem przez kilka minut.
Do mleka przesiej przez sito cukier puder razem ze śmietan-fixem i całość ubijaj przez 2 minuty.
Dodaj masło orzechowe i miksuj przez kilka minut.
Krem schłodź.
Po schłodzeniu kremem wykończ górę ciasta. Dodatkowo całość możesz udekorować posiekanymi migdałami i orzechami ziemnymi, rodzynkami i suszoną żurawiną.