Wegańskie ciasto piernikowe do wałkowania
Receptura
Wegańskie ciasto piernikowe:
- Syrop z agawy lub syrop klonowy1250 g
- Cukier biały500 g
- Beleaf PlantBetter zobacz600 g
- Mąka typ 5002500 g
- Napój roślinny250 g
- Sól20 g
- Przyprawa piernikowa100-150 g
- Soda oczyszczona30 g
Technika wykonania
Wszystkie składniki przełóż do dzieży miksera i mieszaj na średnich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
Po zmieszaniu, ciasto piernikowe powinno mieć dość luźną konsystencję.
Do przyprawy piernikowej możesz dodać, według własnego uznania, mieloną kawę, kakao, kardamon itp. wzbogacając tym samym smak i aromat ciasta.
Ciasto przełóż do szczelnego pojemnika i przechowuj w chłodnym pomieszczeniu min. dwa tygodnie.
Gdy piernik dojrzeje, rozwałkuj ciasto na grubość mniej więcej 4mm i wygniataj formy np. gwiazdki, choinki czy mikołaje.
Piecz przez 20 minut w temp. 180C.
wegańskieBoże Narodzeniepiernik