Alternatywne wypieki. Wegańskie kokosanki
Prosty przepis na wegańskie słodkości? Sprawdź sprawdzoną recepturę właścicieli Atelier Smaku na wegańskie kokosanki, dzięki którym dotrzesz do rosnącej grupy klientów wykluczających ze swojej diety składniki pochodzenia zwierzęcego.
Receptura
Wegańskie kokosanki:
- wiórki kokosowe250 g
- brązowy cukier puder250 g
- mąka ryżowa150 g
- mielone siemię lniane40 g
- mleczko kokosowe125 ml
- olej Top Q zobacz125 ml
- soda oczyszczona1 łyżeczka
- sól1 szczypta
Technika wykonania
Suche składniki wymieszaj w misce, następnie dodaj olej i rozcieraj w rękach, aby wiórki i mąka się natłuściły. Następnie dodaj mleczko kokosowe i zagnieć ciasto.
Formuj kulki, które lekko rozpłaszcz w rękach i układaj na pergaminie, zostawiając pomiędzy placuszkami miejsce, ponieważ mają one tendencję do rozpływania się.
Włóż do rozgrzanego do 180°C pieca i piecz 25 minut. Zdejmij z blachy dopiero po przestudzeniu, gdyż inaczej mogą się połamać.
wegańskie