Wegańskie pączki wg receptury Kuby Steuermarka
Coraz więcej osób szuka wegańskich alternatyw dla tradycyjnych słodkości. Dla pączków stanowi ją ten przepis – wege pączki wg Kuby Steuermarka! Są miękkie, puszyste i delikatne. W niczym nie ustępują tradycyjnej wersji. Mleko zostało zastąpione napojem roślinnym. Są to wyroby odpowiednie zarówno dla osób, które stosują dietę wegańską, jak i dla tych, które unikają mleka i jego przetworów. Jak zrobić wegańskie pączki? Oto przepis!
Receptura
- Przepis na 12 szt.
Ciasto:
- mąka pszenna500 g
- sól1 łyżeczka
- drobny cukier100 g
- olej50 g
- napój roślinny (np. sojowy)300 ml
- drożdże instant 3 opakowania po 7 g
Do smażenia:
Do dekoracji:
- lukier
- posypka np. z cukru i cynamonu
Technika wykonania
Pączek wegański - jak go zrobić?
Mąkę połącz z solą, cukrem i suchymi drożdżami. Napój podgrzej delikatnie razem z olejem i zalej miksturą mąkę. Całość wymieszaj, zagnieć kulę i odstaw w ciepłe miejsce na 90 minut, aby ciasto podwoiło objętość.
Przegnieć ciasto jeszcze raz, podziel na 12 równych części, zakręć kulki, spłaszcz je lekko i odczekaj kolejne 30 minut, aby podrosły.
W tym czasie podgrzej fryturę do 175°C. Smaż pączki z obu stron, aż będą rumiane. Gdy są jeszcze ciepłe, szprycuj ulubioną marmoladą, a wierzch dekoruj lukrem i posypką z cukru i cynamonu. Gotowe!