Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Wegańskie pączki wg receptury Kuby Steuermarka

Wegańskie pączki wg receptury Kuby Steuermarka

Coraz więcej osób szuka wegańskich alternatyw dla tradycyjnych słodkości. Dla pączków stanowi ją ten przepis – wege pączki wg Kuby Steuermarka! Są miękkie, puszyste i delikatne. W niczym nie ustępują tradycyjnej wersji. Mleko zostało zastąpione napojem roślinnym. Są to wyroby odpowiednie zarówno dla osób, które stosują dietę wegańską, jak i dla tych, które unikają mleka i jego przetworów. Jak zrobić wegańskie pączki? Oto przepis!

Receptura

  • Przepis na 12 szt.

Ciasto:

  • mąka pszenna500 g
  • sól1 łyżeczka
  • drobny cukier100 g
  • olej50 g
  • napój roślinny (np. sojowy)300 ml
  • drożdże instant 3 opakowania po 7 g

Do smażenia:

Do dekoracji:

  • lukier
  • posypka np. z cukru i cynamonu

Technika wykonania

Pączek wegański - jak go zrobić?

Mąkę połącz z solą, cukrem i suchymi drożdżami. Napój podgrzej delikatnie razem z olejem i zalej miksturą mąkę. Całość wymieszaj, zagnieć kulę i odstaw w ciepłe miejsce na 90 minut, aby ciasto podwoiło objętość.

Przegnieć ciasto jeszcze raz, podziel na 12 równych części, zakręć kulki, spłaszcz je lekko i odczekaj kolejne 30 minut, aby podrosły.

W tym czasie podgrzej fryturę do 175°C. Smaż pączki z obu stron, aż będą rumiane. Gdy są jeszcze ciepłe, szprycuj ulubioną marmoladą, a wierzch dekoruj lukrem i posypką z cukru i cynamonu. Gotowe!

karnawałwegańskiesmażone

Inne przepisy z tej kategorii