Wegańskie ptasie mleczko

Wegańskie ptasie mleczko
Wegańskie Walentynki w Twojej piekarni lub cukierni – czemu nie? Zakochani weganie z pewnością będą rozkoszować się tym deserem! Jego kształt może być dowolny, lecz na walentynki polecamy klasyczne serce. W tym roku wypróbuj sprawdzony przepis na sukces od naszych ekspertów z Atelier Smaku, by zagwarantować swoim gościom pyszne Walentynki!

Receptura

Wegańskie ptasie mleczko:

mleczko kokosowe690 g
brązowy cukier150 g
tłuszcz kokosowy lub margaryna 80% Selecta MB 100 g
woda100 ml
agar1 łyżka
esencja waniliowa1 łyżeczka
gorzka czekolada300 g

Technika wykonania

Mleczko kokosowe wlej do garnka, dosyp cukier i cały czas mieszając zagotuj. Pod koniec dodaj tłuszcz kokosowy/margarynę. W misce wymieszaj agar z wodą i wlej do gotującego się mleczka. Całość mieszaj i gotuj jeszcze 3 minuty, aby agar nabrał właściwości żelujących.

Zestaw z palnika i miksuj przez kilka minut, żeby napowietrzyć i odstaw do przestygnięcia. Gdy kokosowa mikstura osiągnie temperaturę 30-40°C (ale nie mniej, ponieważ zacznie tężeć) jeszcze raz zmiksuj i wylej do płaskich, najlepiej silikonowych foremek w kształcie serc na wysokość ok. 2 cm. Odstaw w chłodne miejsce (4-8°C), aby masa stężała i w tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.

Uważaj, aby czekolada się nie zagotowała i nie przypaliła. Stężałą masę kokosową wyłóż na silikonową matę. Każdy kawałek zanurz w płynnej czekoladzie i delikatnie przełóż na papier do pieczenia, aby czekolada zastygła. Przechowuj w chłodnym miejscu maksymalnie do 2 tygodni.

Czas: 2 i 1/2 godziny
Ilość: 20-30 sztuk

wegańskie

Inne przepisy z tej kategorii

Wegańskie pączki wg receptury Kuby Steuermarka.

Wegańskie pączki wg receptury Kuby Steuermarka

Wegańskie kruche ciasteczka

Wegańskie kruche ciasteczka

Wegańskie ciasto piernikowe do wałkowania

Wegańskie ciasto piernikowe do wałkowania

Wegańskie ciastka pienione z marmoladą.

Wegańskie ciastka pienione z marmoladą