Alternatywne wypieki. Wegańskie trufle marcepanowo-kawowe

Alternatywne wypieki. Wegańskie trufle marcepanowo-kawowe
Trend wegański utrzymuje się w cukiernictwie już od kilku lat i jest wciąż jednym z bardziej rozwojowych kierunków w branży. Warto więc stale poszerzać ofertę swojej cukierni o nowe wegańskie słodkości. Sprawdź łatwy i szybki przepis właścicieli Atelier Smaku na wegańskie, intensywnie kawowe trufle.

Receptura

Wegańskie trufle:

blanszowane migdały300 g
brązowy cukier puder (zamiennie: ksylitol, erytrytol)300 g
intensywne espresso1 porcja
olejek migdałowy1 łyżeczka
zmielona czarna kawa do obtaczania3-4 łyżki
wodakilka łyżek

Technika wykonania

Migdały zmiksuj do konsystencji średnio zmielonej mąki. W trakcie miksowania dodaj cukier puder. 1/4 masy odłóż na bok, a do reszty dodajy olejek migdałowy oraz kilka łyżek wody. Ponownie zmiksuj, aż masa zacznie się kleić.

Do reszty zmiksowanych migdałów z cukrem dodaj odrobinę bardzo intensywnego espresso i zagnieć, aby uzyskać plastyczną masę. Z porcji wielkości ok. łyżki masy z olejkiem migdałowym uformuj w rękach kółko, na które nałóż łyżeczkę masy migdałowej z espresso i uformuj kulkę, którą następnie obtocz w mielonej kawie.

Trufle dla uzyskania lepszej konsystencji najlepiej schłodzić przez około godzinę w lodówce.

wegańskie

Inne przepisy z tej kategorii

Wegańskie ptasie mleczko

Wegańskie ptasie mleczko

Wegańskie pączki wg receptury Kuby Steuermarka.

Wegańskie pączki wg receptury Kuby Steuermarka

Wegańskie kruche ciasteczka

Wegańskie kruche ciasteczka

Wegańskie ciasto piernikowe do wałkowania

Wegańskie ciasto piernikowe do wałkowania