Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Quiche Lorraine - wytrawna tarta z Lotaryngii

Wytrawna tarta z Lotaryngii

Sprawdź przepis na tartę z Lotaryngii autorstwa Thierry’ego Ayel - francuskiego Szefa Kuchni i Mistrz Cukiernictwa, który już od ponad dekady mieszka nad Wisłą.

Receptura

Ciasto:

Farsz:

  • wędzony boczek250 g
  • śmietanka UHT 33%250 g
  • żółtko1 szt.
  • całe jajko1 szt.
  • mąka ziemniaczana10 g
  • tarty ser żółty100 g
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Technika wykonania

Przepis na tartę Quiche Lorraine

Składniki na spód połącz i przygotuj z nich ciasto. Rozwałkuj i umieść w foremce, dokładnie ją wypełniając i mocno obklejając boki. Przełóż w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki.

Przygotuj farsz. Boczek pokrój w cienkie paski, podsmaż i odłóż. Połącz śmietanę, żółtko, jajko i mąkę. Dodaj przyprawy, uważając, by nie przesadzić z ilością gałki muszkatołowej.
Wyciągnij ciasto z lodówki, ułóż na nim boczek, posyp startym serem i zalej masą jajeczno-śmietanową. Wierzch delikatnie posyp odrobiną gałki.
Tip: We Francji tarty nigdy nie odpieka się wcześniej. Surowe ciasto wypełnij farszem i dopiero wstaw do piekarnika!
Rozgrzej piekarnik do 170°C i piecz około 45 minut.

wytrawnetartykruche

Inne przepisy z tej kategorii