Quiche Lorraine - wytrawna tarta z Lotaryngii
Sprawdź przepis na tartę z Lotaryngii autorstwa Thierry’ego Ayel - francuskiego Szefa Kuchni i Mistrz Cukiernictwa, który już od ponad dekady mieszka nad Wisłą.
Receptura
Ciasto:
- mąka250 g
- masło, które możesz także zastąpić margaryną Qualita 80% zobacz125 g
- sól5 g
- woda5 g
- żółtko1 szt.
Farsz:
- wędzony boczek250 g
- śmietanka UHT 33%250 g
- żółtko1 szt.
- całe jajko1 szt.
- mąka ziemniaczana10 g
- tarty ser żółty100 g
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Technika wykonania
Przepis na tartę Quiche Lorraine
Składniki na spód połącz i przygotuj z nich ciasto. Rozwałkuj i umieść w foremce, dokładnie ją wypełniając i mocno obklejając boki. Przełóż w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki.
Przygotuj farsz. Boczek pokrój w cienkie paski, podsmaż i odłóż. Połącz śmietanę, żółtko, jajko i mąkę. Dodaj przyprawy, uważając, by nie przesadzić z ilością gałki muszkatołowej.
Wyciągnij ciasto z lodówki, ułóż na nim boczek, posyp startym serem i zalej masą jajeczno-śmietanową. Wierzch delikatnie posyp odrobiną gałki.
Tip: We Francji tarty nigdy nie odpieka się wcześniej. Surowe ciasto wypełnij farszem i dopiero wstaw do piekarnika!
Rozgrzej piekarnik do 170°C i piecz około 45 minut.