Spotkanie z Mistrzem – Francesco Elmi
24 grudnia 2019„Moją sztukę można zjeść”, to zdanie wypowiedziane przez włoskiego mistrza Francesco Elmi, najlepiej obrazuje jego stosunek do cukiernictwa. Miłośnik piękna i pasjonat słodkości, który od przeszło trzydziestu lat łączy obie te pasje tworząc niezwykłe, inspirujące i pełne smaków desery, jesienią zdradzi sekrety swojego rzemiosła kolegom po fachu z Polski. Francesco Elmi będzie bowiem gościem kolejnego już Spotkania z Mistrzem, które od 2015 roku organizuje Akademia Mistrza. Warsztaty, których gwiazdą będzie włoski mistrz, odbędą się 10 września 2019 r. w Józefowie pod Warszawą.
– Celem Akademii Mistrza jest inspirowanie, prezentowanie światowych trendów, odświeżanie naszego spojrzenie na cukiernictwo i wzbogacanie go poprzez spotkania z osobami, które każdego dnia wznoszą tą słodką sztukę na wyższy poziom – mówi Katarzyna Noga, szefowa działu marketingu B2B Kruszwica i jedna z inicjatorek Akademii. – Nie mamy wątpliwości, że Francesco Elmi, członek Akademii Mistrzów Cukiernictwa Włoskiego, właściciel jednej z najsłynniejszych bolońskich cukierni „Regina di Quadri”, wykładowca na Carpigiani Gelato University, gwiazda gastronomicznych programów telewizyjnych i ambasador największych marek lodziarskich i cukierniczych, dzięki którym miał okazję zjeździć cały świat i zgłębiać swoją wiedzę w najróżniejszych jego zakątkach, to idealna osoba, która pomoże nam te cele realizować – dodaje Noga.
W tym roku Spotkanie z Mistrzem, odbędzie się już po raz czwarty. Partnerzy i przyjaciele Akademii Mistrza uczestniczący w poprzednich spotkaniach, mieli już możliwość czerpać z wiedzy i doświadczenia takich gwiazd międzynarodowego cukiernictwa, jak: Leonardo di Carlo, Walter Vogt i Jordi Bordas. Wcześniejsze edycje spotkały się z bardzo ciepłym przyjęciem, a zainteresowanie udziałem w Spotkaniach z Mistrzem, każdorazowo przerasta najśmielsze oczekiwania organizatorów.
– Wszyscy nasi goście byli nie tylko wybitnymi rzemieślnikami, posiadającymi ogromną wiedzę dotyczącą technik, produktów i narzędzi, ale przede wszystkim inspirującymi pasjonatami – niezwykle kreatywnymi ekspertami, ciągle poszukującymi nowych rozwiązań i smaków. Dla nas jest jednak najważniejsze, że ten głód nauki, rozwijania się i przede wszystkim miłość do cukiernictwa potrafią przekazać innym – mówi szefowa marketingu ZT Kruszwica. – Jestem przekonana, że spotkanie z Francesco Elmi’m będzie dla naszych gości równie pouczające i inspirujące jak wcześniejsze edycje.