- Strona główna
- Wydarzenia
- Szkolenia cukiernicze
- Cukiernicze dzieła sztuki czyli szkolenie rzemieślnicze z monoporcji
Cukiernicze dzieła sztuki czyli szkolenie rzemieślnicze z monoporcji
9 grudnia 2019Jesienny cykl szkoleń cukierniczych Akademii Mistrza już za nami. Ostatnie z tegorocznych warsztatów poprowadziła prawdziwa gwiazda słodkiego rzemiosła, Mistrz Świata w Cukiernictwie, Mieczysław Chojnowski.
Pod okiem maestro, uczestnicy szkolenia, poznawali tajniki tworzenia prawdziwych słodkich dzieł sztuki, czyli monoporcji.
Kiedyś znane bardziej jako bankietówki, miniaturowe ciasta czy desery, to kwintesencja sztuki cukierniczej i jeden z najsilniejszych trendów na rynku.
– Monoporcje to wyzwanie i prawdziwy sprawdzian rzemiosła dla każdego cukiernika. W około 100-gramowej porcji musimy zawrzeć wszystko co najlepsze. To bogactwo smaków i faktur, podane w doskonałej, pięknie wykończonej formie – mówi Mieczysław Chojnowski. – Monoporcja to obietnica prawdziwej rozkoszy dla oczu i podniebienia. Musi więc zaskakiwać i zachwycać każdym kęsem – dodaje.
Wyroby przygotowane podczas szkolenia Akademii Mistrza z pewnością spełniły wszystkie te wymogi. – To są prawdziwe arcydzieła, zarówno pod względem kompozycji smakowych, jak i formy podania – oceniali zgodnie uczestnicy warsztatów.
Z nie mniejszym entuzjazmem wyrażali się o prowadzącym. – To prawdziwy mistrz. Nie tylko pod względem umiejętności zawodowych, ale także talentu do przekazywania wiedzy – oceniali. – Dokładnie, krok po kroku, przeprowadził nas przez wszystkie etapy. Zwrócił uwagę na pułapki, które na nas czyhają i pokazał jak z nich wybrnąć. Dostaliśmy ogromną porcję wiedzy teoretycznej i, co najważniejsze, praktyczne umiejętności, które będziemy mogli wykorzystać w pracy. Mistrz zdradził nam też kilka swoich autorskich przepisów, świetnie dopasowanych do możliwości jakimi dysponujemy w zakładach. Dzięki temu faktycznie możemy przenieść je do naszych cukierni.
Dwa dni w pracowni minęły błyskawicznie, a ich efekt wzbudził powszechny zachwyt. Pozostało tylko otwarte pytanie: czy przygotowane podczas warsztatów Akademii Mistrza monoporcje, bardziej cieszą oko czy podniebienie?