Bunge na targach Expo Sweet 2024 - relacja
3 kwietnia 2024Kolejne targi Expo Sweet za nami. Jak zawsze była to dla nas idealna sposobność do zaprezentowania nowości produktowych przedstawicielom branży cukierniczej. W tym roku był to innowacyjny produkt, który już wkrótce trafi do naszej oferty.
Beleaf PlantBetter – nowy mistrz wszechstronności
Czym zaskoczyliśmy Gości Expo Sweet? Nasz nowy produkt to Beleaf PlantBetter, czyli uniwersalny i innowacyjny tłuszcz z całkowicie roślinnym składem, który sprawdza się w najróżniejszych aplikacjach cukierniczych i piekarniczych – dokładnie tak, jak tradycyjne masło. Dlatego można go używać zarówno w cukiernictwie tradycyjnym, jak i zyskującym coraz większą popularność, cukiernictwie wegańskim.
Goście Expo Sweet mogli sprawdzić jego smak na własnym podniebieniu. Użyliśmy go do przygotowania kruchych ciasteczek i babeczek z owocami, które wykończyliśmy roślinnym kremem Prima Kreemi White SG.
Nasze stoisko
Expo Sweet to jednak przede wszystkim okazja, by spotkać się z naszymi Partnerami biznesowymi i Klientami. Stoisko Bunge odwiedziło wielu Gości, z którymi mogliśmy wymienić się doświadczeniami, opiniami, porozmawiać o aktualnej sytuacji na rynku, o dalszych kierunkach rozwoju i ich potrzebach, a także o naszej ofercie.
W tym roku ponownie gościliśmy Patrycję Reszka, zawodową cukierniczkę i pasjonatkę pieczenia, podopieczną Akademii Mistrza. Przez pierwsze dni targów odwiedzającym pokazywała swoje umiejętności w tworzeniu tortów i dekoracji. Swoje umiejętności zaprezentowały również przedstawicielki Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle: nauczycielka Patrycja Janusz – laureatka II edycji Bake & Play – oraz jej uczennica, Wiktoria Malikowska. Wspólnie prowadziły warsztaty z dekorowania tortów z użyciem masy cukrowej.
Cukiernictwo alternatywne w branży
Podczas Expo Sweet nie mogło zabraknąć interesujących prelekcji o trendach w branży cukierniczej. Konferencję na temat zalet rozszerzenia oferty o wyroby alternatywne (wegańskie, bezglutenowe, bezcukrowe) poprowadziła Agata Kubacka, ekspertka właśnie od cukiernictwa alternatywnego, której misją jest tworzenie słodyczy w zdrowszej wersji i dostępnych dla osób z wykluczeniami żywieniowymi. To zagadnienie z roku na rok zyskuje na popularności, ponieważ to sami klienci coraz częściej oczekują tego typu produktów na sklepowych półkach. Jedną z panelistek była Katarzyna Noga, Marketing Manager Produktów Profesjonalnych Bunge, która opowiedziała o naszej ofercie tłuszczów roślinnych w kontekście trendów żywieniowych i zrównoważonego rozwoju.
Podsumowanie targów Expo Sweet 2024
Bycie częścią tych targów jest dla nas zawsze ważnym wydarzeniem. Tym bardziej, gdy widzimy rosnącą z roku na rok frekwencję – bo to oznacza, że coraz więcej przedstawicieli branży cukierniczo-piekarskiej chce rozumieć potrzeby swoich klientów, by tworzyć dla nich coraz lepsze wyroby. Cieszymy się, że możemy w tym pomóc: rozwijać się i wypełniać swoją ofertę produktami najlepszej jakości.
Do zobaczenia za rok!