Akademia Mistrza dla Szkół
22 lipca 2015Trzech zaangażowanych cukierników, sześć szkół cukierniczych, przeszło 150 uczestników warsztatów, około 80 kilogramów czekolady oraz 50 kilogramów karmelu potrzebnego do produkcji izomaltu, tysiące przejechanych kilometrów, dziesiątki godzin w drodze i na szkoleniach – tak można podsumować pierwszy etap Akademii Mistrza dla Szkół, który zakończył się w czerwcu. Od września Jacek Zięba, Mieczysław Chojnowski i Michał Kumur ruszają w dalszą drogę. W planach mają warsztaty w kolejnych sześciu szkołach.
Szczęśliwa dwunastka, to finaliści V Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych EXPO – SWEET 2015. Na targach obiecaliśmy finalistom mistrzostw, że w ramach nagrody za ich zaangażowanie, wysiłek i osiągnięcia, odwiedzimy ich szkoły i zorganizujemy dla nich warsztaty z prawdziwego zdarzenia, na których nie tylko będą mogli kształcić się pod okiem mistrzów, ale też będą mieli okazję pracować z materiałami, z którymi w szkołach rzadko mają do czynienia – czekoladą i karmelem – mówi pomysłodawca cyklu, technolog żywności Jacek Zięba z ZT Kruszwica.
Szkolenia w dwóch tematach: „Urok czekolady” i „Kolorowy świat karmelu”, prowadzone są przez wybitnych cukierników – Mistrza Świata Mieczysława Chojnowskiego oraz jego ucznia, Mistrza Polski, którego słodkich dzieł można skosztować w Piekarni-Cukierni „Szydłowski” w Gdańsku, Michała Kumura.
Wprawdzie – jak podkreślają cukiernicy – na podsumowania przyjdzie czas po zakończeniu projektu, już teraz – na półmetku, można z całą pewnością stwierdzić, że pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę.– We wszystkich szkołach byliśmy przyjmowani bardzo ciepło. Młodzież była niesamowicie zaangażowana, ambitna, chętna do nauki i pracy – opowiada Mieczysław Chojnowski. – Nie tylko reakcje uczniów i nauczycieli utwierdziły nas w przekonaniu, że to co robimy ma sens. Także to, że większość tych młodych ludzi nie miało okazji w szkole robić niczego z czekolady i karmelu. Pamiętam, że gdy ja chodziłem do szkoły, też brakowało mi takich zajęć, które wykraczają poza cukiernicze podstawy.
Zdaniem Jacka Zięby, warsztaty Akademii Mistrza to dla młodych cukierników szansa, by rozsmakować się w tym zawodzie, złapać „słodkiego bakcyla” i obudzić w sobie prawdziwą pasję. – Staramy się dać uczniom możliwość, by choć przez chwilę mogli oderwać się od podstaw, czyli wyrobu pączków i drożdżówek, i zakosztować tego, co mogę nazwać sztuką cukierniczą – dodaje Jacek Zięba. – Bardzo nam zależy, żeby nasza branża rozwijała się tak dynamicznie jak gastronomiczna. Chciałbym, by ten zawód stał się równie prestiżowy, jak zawód kucharza. Żeby to osiągnąć musimy podejmować szereg różnych działań i Akademia Mistrza właśnie to robi. Warsztaty w szkołach są częścią tego projektu. Moim zdaniem bardzo ważną, bo kierowaną do najmłodszych adeptów sztuki cukierniczej. Za kilka lat to oni będą siłą branży. Od ich umiejętności, zaangażowania, pasji i chęci ciągłego doskonalenia, zależeć będzie poziom polskiego cukiernictwa – dodaje.
W trakcie szkoleń uczniowie szkół cukierniczych mieli okazję przygotowywać własne tabliczki czekolady, nadziewali trufle, robili praliny. Uczyli się też techniki temperowania czekolady oraz przeciągania i barwienia karmelu. Przygotowywali słodkie kwiaty i podziwiali kunszt mistrza Michała Kumura, który na ich oczach wyczarowywał karmelowe ptaki.
Dla młodych ludzi ogromnym przeżyciem było nie tylko tworzenie słodkich dzieł sztuki, z którymi zetknęli się po raz pierwszy, ale także, a może przede wszystkim, spotkanie Mistrza Świata w cukiernictwie. – Pytań o konkurs, drogę jaką trzeba przejść, przebieg zawodów było rzeczywiście mnóstwo. Bardzo się z tego cieszę, bo to znaczy, że ci młodzi ludzie są ambitni i mają marzenia. Nie chcę, by się rozczarowali, dlatego nie ukrywałem, że sukces w tym zawodzie wymaga ogromnego poświęcenia, determinacji i ciężkiej pracy. Mam jednak poczucie, że to ich nie zniechęciło. Przeciwnie, są gotowi trenować godzinami, by osiągnąć sukces w zawodzie, który wybrali – opowiada Mieczysław Chojnowski. – Być może w trakcie tych warsztatów spotkałem, albo dopiero spotkam kolejnych Mistrzów Polski lub Świata – zastanawia się Mistrz Świata.
Oczywiście radość z przygotowywania słodkich wspaniałości nie byłaby pełna bez degustacji. – Już w trakcie zajęć zachęcaliśmy uczniów, by nie bali się próbować produktów, z którymi pracują – mówi Jacek Zięba z Kruszwicy. – Muszą to robić, by naprawdę poznać czekoladę, karmel, czy inne produkty i umieć tworzyć z nich nie tylko piękne, ale przede wszystkim pyszne wyroby.
Po szkoleniach degustacji nie było. – Jestem pewien, że praliny i inne słodkości były tego dnia serwowane na deser w domach uczniów. Chcieliśmy, żeby poczuli dumę ze swojej pracy, dlatego wszystkie wyroby zabierali ze sobą, by pokazać swoje dzieła bliskim – dodaje Mieczysław Chojnowski.
W ramach projektu Akademia Mistrza dla Szkół, Jacek Zięba, Mieczysław Chojnowski i Michał Kumur odwiedzili sześć szkół:
Zespół Szkół im. W. Witosa – Sucha Beskidzka
Zasadniczą Szkołę Zawodową START – Bydgoszcz
Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego – Wojsławice
Zespół Szkół Gastronomicznych – Częstochowa
Zespół Szkół nr 6 – Szczecin
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich – Radom
Jesienią i zimą warsztaty prowadzone przez wizjonerów cukiernictwa odbędą się w kolejnych sześciu placówkach. Są to:
Zespół Szkół Gastronomiczno- Spożywczych – Olsztyn
Zespół Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego – Lublin
Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich – Iwonicz-Zdrój
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego – Łódź
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 2 – Gdańsk
Technikum Gastronomiczno – Hotelarskie nr 1 – Warszawa