Poradnik biznesowy

Bezpieczna obsługa klientów lokalu gastronomicznego

Bezpieczna obsługa klientów lokalu gastronomicznego

W dobie pandemii SARS-CoV-2 obsługa klienta gastronomii stała się nie lada wyzwaniem. Nie tylko właściciele, ale przede wszystkim pracownicy lokali gastronomicznych muszą pamiętać o…
Wytyczne dla branży po gastronomicznej po 15 i 29 maja. O czym pamiętać otwierając kawiarnię czy ogródek przed cukiernią?

Wytyczne dla branży gastronomicznej po 15 i 29 maja. O czym pamiętać otwierając kawiarnię czy ogródek przed cukiernią?

Zgodnie z zapowiedzią rządu już 15 maja otwarte zostaną ogródki restauracyjne i restauracje na zewnątrz budynków, a 29 maja również lokale gastronomiczne wewnątrz. Oznacza…
Bezpieczeństwo pracowników w dobie SARS-CoV-2

Bezpieczeństwo pracowników w dobie SARS-CoV-2

Pracodawca, co jest kwestią oczywistą, ma obowiązek zapewnienia bezpieczeństwa wszystkim pracownikom, szczególnie w dobie pandemii. Wszystkim, czyli nie tylko osobom zatrudnionym na podstawie umowy…
„Dyrektywa plastikowa” – zmiany w 2021r.

„Dyrektywa plastikowa” – zmiany w 2021r.

Początek roku 2021 jest przełomowy ze względu na wdrożony przez Unię Europejską zakaz wprowadzania do obrotu opakowań jednorazowych, wyprodukowanych z nieprzetwarzanego plastiku. Tak zwana dyrektywa plastikowa (ang. Single Use Plastics; DYREKTYWA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) 2019/904 z dnia 5 czerwca 2019 r. w sprawie zmniejszenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko) ma na celu propagowanie gospodarki w obiegu zamkniętym, która da pierwszeństwo produktom do ponownego użycia i recyklingu, wyprodukowanych ze zrównoważonych materiałów. Jak ten przepis wpłynie na cukiernie i piekarnie?
Twój biznes online czyli jak skutecznie sprzedawać w sieci

Twój biznes online, czyli jak skutecznie sprzedawać w sieci

Jako Akademia Mistrza staramy się zapewnić Wam regularną i różnorodną pomoc. Za pośrednictwem akcji #wspieramlokalnelokale, udostępniamy informacje o Waszej ofercie, tak aby dotrzeć z nią do jak największej liczby osób. Na stronie Akademii i w naszych mediach społecznościowych publikujemy także porady biznesowe, które warto wdrożyć w życie, by dotrzeć z ofertą do jeszcze większej liczby klientów.
Umowa o pracę i umowy cywilnoprawne

Umowa o pracę i umowy cywilnoprawne

W dzisiejszych czasach panuje pełna dowolność w zakresie wyboru typu umowy łączącego zatrudniającego z zatrudnionym, wykonawcy z zamawiającym, w różnym miejscu, różnych godzinach. Praca może być świadczona zarówno na podstawie umowy o pracę, na podstawie umowy zlecenia czy o dzieło.
Podatek cukrowy

Podatek cukrowy

Hasło „podatek” każdorazowo budzi niepokój wśród przedsiębiorców, szczególnie jeśli dotyka ich rodzimej branży, w ramach której na co dzień funkcjonują. Wraz z nadejściem 1 stycznia 2021 roku w życie weszła opłata podwyższająca ceny produktów zawierających cukier oraz słodzik.
Na dowóz i na wynos, czyli jak zwiększyć i rozszerzyć sprzedaż stacjonarną?

Na dowóz i na wynos, czyli jak zwiększyć i rozszerzyć sprzedaż stacjonarną?

Jako Akademia Mistrza staramy się zapewnić Wam regularną i różnorodną pomoc. Za pośrednictwem akcji #wspieramlokalnelokale na stronie Akademii i w naszych mediach społecznościowych, udostępniamy informacje o Waszej ofercie oraz publikujemy porady biznesowe dopasowane do potrzeb rynku cukierniczego. Zatem zapraszamy do lektury kolejnego tekstu. Tym razem przyjrzymy się wyzwaniom związanym ze skuteczną organizacją dowozów.
Kasy fiskalne online w cukierniach oraz piekarniach

Kasy fiskalne online w cukierniach oraz piekarniach

Od kas fiskalnych online nie będzie ucieczki. W myśl wprowadzonej w marcu 2019 r. ustawy Prawo o mirach wprowadzono obowiązek rejestrowania transakcji za pośrednictwem kas online. Jednak w czerwcu 2020r. – ze względu na COVID – terminy wprowadzenia tego obowiązku zostały przesunięte. Najbliższy z nich – to dzień 1 stycznia 2021r. dotyczy działalności, które zajmują się świadczeniem usług „związanych z wyżywieniem wyłącznie świadczonych przez stacjonarne placówki gastronomiczne, w tym również sezonowo, oraz usług w zakresie krótkotrwałego zakwaterowania”.
Jak wykorzystać potęgę Facebook’a w promocji swojej firmy?

Jak reklamować się na Facebooku?

Akademia Mistrza stara się zapewnić Wam regularną i różnorodną pomoc. Za pośrednictwem akcji #wspieramylokalnelokale, udostępniamy informacje o Waszej ofercie, tak aby dotrzeć z nią do jak największej liczby osób. Na stronie Akademii i w naszych mediach społecznościowych, publikujemy także porady biznesowe, które warto wdrożyć w życie, by odnieść sukces.
Selecta Mass Balance – profesjonalna margaryna.

Selecta Mass Balance – profesjonalna margaryna

Uniwersalna margaryna z prostym składem Selecta Mass Balance (MB) to kompozycja tylko trzech składników: oleju rzepakowego, tłuszczu palmowego i wody. Margaryna wyróżnia się optymalną plastycznością i mocną strukturą.
Pracownicze Plany Kapitałowe – w cukiernictwie i gastronomii

Pracownicze Plany Kapitałowe – w cukiernictwie i gastronomii

PPK – podstawa prawna funkcjonowania Ustawa o Pracowniczych Planach Kapitałowych weszła w życie z dniem 1 stycznia 2019 r. Zgodnie z jej przepisami, Pracownicze Plany…