Do maszyny z mieszadłem ślimakowym wsyp przesianą mąkę i cukier puder, dodaj żółtka, sól, spirytus, śmietanę (śmietaną reguluj gęstość ciasta), miękką margarynę. Ciasto dobrze wyrób na jednolitą masę, wyrabiaj tak długo, aż masa będzie miękka i elastyczna (mieszaj do momentu pojawienia się w cieście pęcherzyków powietrza). Ciasto przykryj i dobrze schłodź.
Z ciasta rozwałkuj jak najcieniej się da (od tego zależy delikatność i kruchość faworków) prostokąt i za pomocą radełka wycinaj romby o wymiarach mniej więcej 3/8 cm. W każdym rombie zrób na środku nacięcie. Każdy faworek przełóż przez otwór w środku.
Smaż na rozgrzanej fryturze temp. około 175-180°C na złoty kolor. Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniczku.
Faworki układaj delikatnie jeden na drugi tworząc tzw. kopiec przypominający mrowisko. Polewaj prawdziwym miodem, posypuj makiem, rodzynkami i orzechami.