Przepis na spód do tarty
Przepis Mistrza Świata w Cukiernictwie Mieczysława Chojnowskiego.
Tarta to smakołyk całoroczny. Jednak latem – dzięki dostępności świeżych owoców i warzyw – możemy najlepiej pokazać drzemiący w niej cukierniczy potencjał.
To, czym ją wykończymy, jest kwestią naszego smaku i cukierniczej inwencji, jednak nawet najlepsze dodatki nie wystarczą, jeśli spód nie będzie idealny.
Jak go stworzyć? Oto propozycja Mistrza Świata w Cukiernictwie Mieczysława Chojnowskiego.
Receptura
Spód tarty na słodko:
- cukier puder100 g
- margaryna Qualita 80% lub Qualita NP 80% zobacz100 g
- margaryna Maestra Puff Pastry MB zobacz100 g
- mąka pszenna300 g
Spód tarty na wytrawnie:
- margaryna Maestra Puff Pastry MB zobacz100 g
- margaryna Qualita 80% lub Qualita NP 80% zobacz100 g
- mąka pszenna300 g
- sól30 g
- woda50 g
Technika wykonania
Wszystkie sypkie składniki przesiej przez sito. Do przesianych składników dodaj pozostałe składniki, krótko zarób na jednolitą masę i schłodź.
Najlepiej jest sporządzić ciasto dzień wcześniej.
kruchetartylistkującejabłecznikmakowiecsernikiWielkanocwytrawne