Artykuły i porady

Bake & Play – VI edycja Konkursu dla Młodych Cukierników! Niech Ci się upiecze!

VI edycja konkursu Bake & Play startuje już 1 marca 2023. Prace konkursowe zgłoszone w ramach poprzednich edycji przerosły nasze najśmielsze oczekiwania! Zaskoczyliście nas kreatywnością i umiejętnościami oraz perfekcyjnie opracowanymi recepturami.
Pomysł na biznes – Cukiernia bez cukru FIT i KETO. Rozmowa z Iwoną Gajewską

Pomysł na biznes – Cukiernia bez cukru FIT i KETO. Rozmowa z Iwoną Gajewską

Cukiernia bez cukru – skąd wziął się pomysł na takie przedsiębiorstwo? Jaki profil klientów korzysta z oferty i jak dotrzeć ze słodyczami do osób, które wykluczają cukier albo węglowodany proste? Zapraszamy do przeczytania wywiadu!
Prima Kreemi White SG

Prima Kreemi White SG

Prima Kreemi White SG to krem cukierniczy zapewniający prostotę i powtarzalność produkcji. Krem jest mieszanką tłuszczu i cukru o neutralnych aromacie i barwie. Dzięki temu nie wpływa na smak, zapach ani kolor kremów, mas i nadzień, które powstają z jego użyciem.
Trendbook by Akademia Mistrza - Rzemiosło Cukiernicze 2023.

Trendbook by Akademia Mistrza – Rzemiosło Cukiernicze 2023

Rok 2023 to wyzwanie dla wielu. Trwa kryzys ekonomiczny, który zmusza klientów do zmiany zachowań, a branżę do zmiany strategii. Jednak wierzymy, że można go przetrwać, dlatego w naszym Trendbooku znajdziesz zarówno odpowiedzi, które pomogą Ci zoptymalizować produkcję i nie oszczędzać na jakości, jak i mnóstwo inspiracji! Opowiemy o zmianach nawyków żywieniowych konsumentów i kolorze Pantone. Nie zabraknie też kilku słów o słodkim powrocie do natury i darów ziemi.
Trend wegański w cukiernictwie – rozszerz swoją ofertę o produkty vege!

Trend wegański w cukiernictwie – rozszerz swoją ofertę o produkty vege!

Wzrost świadomości żywieniowej konsumentów, przekłada się na wzrost liczby osób, które decydują się na znaczące ograniczenie lub całkowite wykluczenie z diety produktów odzwierzęcych. Niektórzy robią to z pobudek zdrowotnych, inni etycznych, a jeszcze inni chcą po prostu wpisać się w obowiązujące trendy. W międzynarodowej akcji Veganuary z roku na rok bierze udział coraz więcej osób. W styczniu 2022 roku w kampanię brytyjskiej organizacji pozarządowej zaangażowało się ponad 600 tysięcy ludzi z całego świata.
Tłusty czwartek.

Tłusty czwartek i idealny pączek – w Polsce i na świecie

Pączki to jeden z podstawowych produktów, jakie mają w swojej ofercie niemal wszystkie cukiernie. Nic dziwnego. To jeden z ulubionych i najczęściej kupowanych przez polskich konsumentów słodkich wyrobów. Widać to wyraźnie w tłusty czwartek, kiedy po najlepsze pączki ustawiają się naprawdę długie kolejki. Zwyczaj jedzenia słodkich i tłustych przekąsek przed rozpoczęciem okresu postu jest obecny nie tylko w Polsce. Dowiedz się, jaki powinien być idealny pączek oraz jak świętuje się koniec karnawału w innych stronach świata.
Pączki na świecie. Jak smażą w innych krajach?

Ciastka karnawałowe ze świata

Polski karnawał kojarzy się przede wszystkim z pączkami i faworkami. Warto jednak pamiętać, że Polacy coraz więcej podróżują, próbują nowych smaków i szukają ich także we własnym kraju. Aby zaspokoić ich kulinarną ciekawość i chęć odkrywania nowych karnawałowych wypieków, warto zobaczyć, jakie smakołyki są symbolami tego okresu w innych częściach świata. Może ciastka z Włoch czy Indii staną się tegorocznym hitem Twojej cukierni albo ciekawą inspiracją do stworzenia własnej receptury?
Regionalne inspiracje - szplitry i szpliterki z piekarni rodziny Bączkowiczów

Regionalne inspiracje – szplitry i szpliterki z piekarni rodziny Bączkowiczów

Piekarnia rzemieślnicza rodziny Bączkowiczów cieszy się uznaniem już od ponad 110 lat.
Wyzwania nowej rzeczywistości, a trendy w cukiernictwie

Wyzwania nowej rzeczywistości, a trendy w cukiernictwie

Wysoka inflacja oraz wzrost cen surowców i kosztów produkcji postawiły przed przedsiębiorcami nowe wyzwania.
Temperowanie czekolady

Temperowanie czekolady – najważniejsze zasady

Temperowanie jest procesem, który pozwala uzyskać idealnie gładką, lśniącą i jednolitą kolorystycznie czekoladę.
Bajgiel, obwarzanek a może precel? Poznaj jego historię.

Bajgiel, obwarzanek, a może precel? Poznaj jego historię

Rodowód tego zawijanego, formowanego ciasta jest bardzo podobny. Historia mówi o tym, że pierwsze obwarzanki pochodzą z Krakowa.
Poznaj historię czekolady

Poznaj historię czekolady

Czekolada to jeden z najbardziej uniwersalnych deserów świata. Jest równocześnie niezwykle elegancka i ogólnodostępna.