Artykuły i porady

Warto ‘wychować’ sobie pracowników - szkolenie przyszłych cukierników to dobra inwestycja

Warto ‘wychować’ sobie pracowników – szkolenie przyszłych cukierników to dobra inwestycja

Właściciele zakładów cukierniczych od lat skarżą się, że na rynku brakuje pracowników.
Dostosuj swoją ofertę do potrzeb rynkowych

Dostosuj swoją ofertę do potrzeb rynkowych

Szukasz sposobu na poszerzenie oferty cukierni lub piekarni? Przeanalizuj możliwości swojego lokalu oraz potrzeby grupy docelowej. Rozwiązanie, które przetestowało już wielu właścicieli cukierni i piekarni polega na zaktualizowaniu oferty pod kątem sezonowości i standardowych imprez okolicznościowych. Dobrym pomysłem może być również wprowadzenie oferty śniadaniowej, serwowanej na wynos i/lub na miejscu (jeśli w Twoim lokalu jest na to przestrzeń!).
Jak wykonać figurkę dekoracyjną na tort - poradnik krok po kroku

Jak wykonać figurkę dekoracyjną na tort – poradnik krok po kroku

Do modelowania figur warto użyć masy cukrowej saracino. Polecana jest zarówno przez najsłynniejszych światowych dekoratorów, jak również naszych krajowych. Jest wyjątkowo łatwa w obróbce, jednocześnie zapewniając oczekiwany, estetyczny wygląd.
Jak smażyć efektywniej bez utraty na jakości finalnego produktu? Sięgnij po profesjonalne tłuszcze i sprawdź różnicę.

Jak smażyć z wykorzystaniem frytur?

Cukiernicy mają swoje indywidualne preferencje, przyzwyczajenia i wymagania dotyczące tłuszczu: jego stanu skupienia czy surowców użytych do jego produkcji.
Regionalne inspiracje – Chleb Świątnicki

Regionalne Inspiracje – Chleb Świątnicki

W ramach cyklu Regionalne Inspiracje tym razem zapraszamy do Pabianic, gdzie powstaje wyjątkowy Chleb Świątnicki.
Jakie wyzwania czekają Cechy Rzemieślnicze

Jakie wyzwania czekają Cechy Rzemieślnicze oraz jakie mają plany rozwoju? Jakie wyzwania stoją przed polskim rzemiosłem w kolejnych pokoleniach?

Przez wiele lat rzemiosło w Polsce przeżywało trudny okres. Jednak Cech Rzemiosł Różnych i Przedsiębiorczości w Bytomiu nie tylko nie traci członków, ale zdobywa nowych i stale się rozwija. Na czym polega siła Cechu, czym zajmują się jego członkowie i jakie wyzwania stoją przed polskim rzemiosłem w kolejnych pokoleniach, rozmawiamy z Dyrektorką Cechu, Agnieszką Morys.
Beza idealna - zasady postępowania, wady i przyczyny ich powstawania.

Beza idealna – zasady postępowania, wady i przyczyny ich powstawania

Z poniższego tekstu dowiesz się wszystkiego, co potrzebne, by beza za każdym razem wychodziła perfekcyjnie. Sprawdź nasze tipy i uwagi!
Dekoracje cukiernicze. Pasja, praca, wyobraźnia - wywiad z Elżbietą Jarecką

Jak rozpocząć przygodę z dekorowaniem wyrobów cukierniczych? Wywiad z Elżbietą Jarecką

Elżbieta Jarecka, właścicielka pracowni cukierniczej Torcikowo i kawiarni Cafe Lulu w Jaśle, profesjonalnie sztuką cukierniczą zajęła się już jako dorosła osoba. Cukiernictwo to nie tylko jej praca (poza prowadzeniem pracowni, jest także nauczycielem zawodu), ale także wielka pasja.
Od czego zacząć i jakie urządzenia wybrać do lodziarni?

Praktyczny poradnik o produkcji lodów – od czego zacząć i jakie urządzenia wybrać do lodziarni?

Praktyczny poradnik o produkcji lodów – od czego zacząć i jakie urządzenia wybrać do lodziarni?
Precel.

Ciasto obgotowywane – co warto wiedzieć, rodzaje wyrobów z jego wykorzystaniem

Z poniższego tekstu dowiesz się jak prawidłowo przygotować ciasto obgotowywane oraz jak wiele wyrobów możesz stworzyć na jego bazie.
Który tłuszcz jest odpowiedni do mas kremowych i nadzień? - Banner

Który tłuszcz jest odpowiedni do mas kremowych i nadzień?

Jak wybrać taki, który odpowiednio wkomponuje się w naszą produkcję? Porównujemy margaryny Maestra Kremowa NH MB i Maestra Kremowa White MB – poznaj ich cechy!
Sękacz – historia i ciekawostki

Regionalne inspiracje – Sękacz Kociewski

W ramach cyklu regionalne inspiracje tym razem zapraszamy w świat sękaczy, gdzie kolebką tego wyrobu jest Podlasie.