Artykuły i porady

Alternatywne wypieki. Beznabiałowe wypieki i nie tylko – jakie desery przygotujesz z użyciem napojów roślinnych?

Alternatywne wypieki. Ciasta bez nabiału i nie tylko – jakie desery przygotujesz z użyciem napojów roślinnych?

Przygotowywanie ciast i deserów bez mleka, sera, śmietany czy jaj może stanowić wyzwanie. Jednak biorąc pod uwagę to, jak szybko rośnie grupa konsumentów na diecie wegańskiej, warto spróbować mu sprostać. Pozwoli to utrzymać dotychczasowych klientów, a nawet zyskać nowych. W kolejnym odcinku „Alternatywnych wypieków” podpowiadamy, jak w prosty sposób przygotować ciasta i desery na bazie produktów roślinnych.
U Krawca – cukiernia szyta na miarę

U Krawca – cukiernia szyta na miarę

Choć końca pandemii nie można jeszcze oficjalnie ogłosić, większość ograniczeń została już zniesiona. Cukiernie i kawiarnie mogą znów zapraszać gości do stolików i serwować im słodkie pyszności na miejscu. Ale choć powoli wracamy do normalności, jest to inna „normalność” niż ta, którą znaliśmy przed pandemią.
Alternatywne wypieki. Cukiernicze wyroby bez glutenu – mąki kleiste i tłuste

Alternatywne wypieki. Ciasta bezglutenowe – mąki kleiste i tłuste

Diety wykluczeniowe to już nie chwilowa moda, a znak naszych czasów. Niektórzy stosują je ze względu na alergie czy różne schorzenia. Inni – z…
Alternatywne wypieki. Cukiernicze wyroby bez glutenu – mąki bazowe

Alternatywne wypieki: bezglutenowe. Mąki bazowe – zamienniki mąki pszennej

Diety wykluczeniowe to znak naszych czasów. Dla części klientów stanowią konieczność – ze względu na różne schorzenia czy alergie zmuszeni są wyeliminować z jadłospisu niektóre składniki. Równocześnie rośnie grupa konsumentów, którzy mimo braku wskazań medycznych rezygnują ze spożywania określonych produktów. Najczęściej eliminowane z diety są: mięso i nabiał, jaja, cukier oraz gluten.
Cukierniczy Trendbook 2021 by Akademia Mistrza

Cukierniczy Trendbook 2021 by Akademia Mistrza

Tradycja, natura i minimalizm – te trzy słowa świetnie obrazują tegoroczne cukiernicze trendy. O wielu z nich zdecydowała pandemia, która na nowo zdefiniowała zachowania…
Bake & Play

Konkurs Bake & Play rozstrzygnięty. Kto został laureatem 5 edycji?

Piąta edycja prestiżowego konkursu dla młodych cukierników Bake & Play właśnie dobiegła końca. Zarówno frekwencja, jak i poziom zgłoszonych prac, po raz kolejny wprawiły…
Wielkanocny mazurek – jak wykończyć ten klasyczny wypiek, by przyciągał uwagę?

Wielkanocny mazurek – jak wykończyć ten klasyczny wypiek, by przyciągał uwagę?

Gama tradycyjnych wypieków, które pojawiają się na polskich wielkanocnych stołach jest bardzo szeroka. Jednym z ciast, które nierozerwalnie związane jest z nadchodzącymi świętami jest mazurek. Zapytaliśmy Mistrza Świata w Cukiernictwie, Mieczysława Chojnowskiego, jak go wykończyć, by był prawdziwym dziełem cukierniczej sztuki.
Nowy limit zawartości tłuszczów trans w żywności od kwietnia 2021r.

Nowy limit zawartości tłuszczów trans w żywności od kwietnia 2021 r.

Już w 2019 roku Komisja Europejska wydała rozporządzenie, zgodnie z którym maksymalna zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych (innych niż pochodzenia zwierzęcego) w żywności przeznaczonej…
Wege cukiernictwo – to nie moda!

Wege cukiernictwo – to nie moda! O wegańskich wypiekach opowiada Krzysztof Ilnicki

Od kilku lat liczba osób przechodzących na diety wegetariańską i wegańską dynamicznie rośnie. Dla cukierników wegetarianie nigdy nie byli wyzwaniem. Weganie – już tak. Jaja, mleko, śmietana, masło, żelatyna – to przecież podstawowe surowce cukiernicze. Tymczasem wypieki wegańskie wymagają znalezienia dla nich zamienników. O wegańskim cukiernictwie rozmawiamy z Krzysztofem Ilnickim – mistrzem cukiernictwa, absolwentem Thames Valley University na kierunku Międzynarodowych Sztuk Kulinarnych i współwłaścicielem cukierniczej marki Umam w Gdańsku.
Bake & Play

Bake & Play – rusza kolejna edycja konkursu dla Młodych Cukierników

Organizując w ubiegłym roku szczególną odsłonę konkursu Bake & Play #zostanwdomu, mieliśmy nadzieję, że będzie to sytuacja wyjątkowa, i że 2021 rok powitamy kolejną…
Kontrola jakości tłuszczów

Jaką rolę pełni tłuszcz w procesie smażenia?

Smażenie jest metodą obróbki wykorzystywaną do przygotowywania słodkich przekąsek, szczególnie popularnych w karnawale.
Nowy Jork, pączki i przyjaciółki – wywiad z założycielkami MOD Donuts

Nowy Jork, pączki i przyjaciółki – wywiad z założycielkami MOD Donuts

Kiedy dwie przyjaciółki wyjadą razem do Nowego Jorku w poszukiwaniu inspiracji, można być pewnym, że wrócą do Polski z czymś spektakularnym. Rozmawiamy z Patrycją…