Artykuły i porady

Kruszwica na targach Expo Sweet 2022.

Relacja z targów Expo Sweet 2022

Expo Sweet to największe w Polsce targi branży cukierniczej i lodziarskiej, dlatego nie mogło nas na nich zabraknąć. Tegoroczne targi były szczególne. Z jednej strony sytuacja polityczna oraz niekończąca się pandemia mocno odcisnęły swoje piętno, co było szczególnie widoczne w niższej frekwencji odwiedzających w stosunku do poprzednich lat.
Trendbook by Akademia Mistrza – Rzemiosło Cukiernicze 2022.

Trendbook by Akademia Mistrza – Rzemiosło Cukiernicze 2022

Cukiernictwo w 2022 roku niewątpliwie będzie ewoluowało, ale w którym kierunku? Dowiesz się tego, czytając Trendbook by Akademia Mistrza – Rzemiosło Cukiernicze 2022.
Jak edukować cukierników? Cech Rzemiosł Spożywczych stawia na duże zmiany - Banner

Jak edukować cukierników? Cech Rzemiosł Spożywczych stawia na duże zmiany

Budowanie prestiżu zawodu cukiernika, przyciąganie do zawodu młodych entuzjastów tej sztuki, rozwój umiejętności zawodowych i biznesowych – to tylko niektóre cele, które stawia przed Cechem Rzemiosł Spożywczych w Warszawie…
Porcelana w cukierniach i kawiarniach – najnowsze trendy!

Porcelana do kawiarni i cukierni – najnowsze trendy!

Sposób podania potrawy z pewnością wpływa na apetyt, przez co przyjęło się mówić, że – jemy oczami. Świadome tego faktu są lokale gastronomiczne, które serwują zamówienia w dobrej jakości…
Od króla Augusta po XXI wiek – czyli historia Cechu Rzemiosł Spożywczych w pigułce

Od króla Augusta po XXI wiek – czyli historia Cechu Rzemiosł Spożywczych w pigułce

Cech Rzemiosł Spożywczych w Warszawie obchodził niedawno 70 lat swojego istnienia w obecnej formie. Jednak historia stowarzyszenia sięga znacznie dalej, aż do czasów króla Stanisława Augusta. Z okazji tej…
Wybór tłuszczu do smażenia wyrobów cukierniczych.

Wybór tłuszczu do smażenia wyrobów cukierniczych

Słodkie smażone przekąski mają swoich fanów zarówno wśród młodszych jak i starszych konsumentów. Popyt na nie trwa cały rok! W polskich cukierniach nadal królują klasyczne pączki i faworki, jednak…
Alternatywne wypieki, czyli ciasta i ciastka dla każdego. Wywiad z Jolą Słomą i Mirkiem Trymbulakiem.

Alternatywne wypieki, czyli ciasta i ciastka dla każdego. Wywiad z Jolą Słomą i Mirkiem Trymbulakiem.

Tradycyjne wypieki cieszą się w Polsce ogromną i zasłużoną renomą. Wiele receptur zwycięsko przeszło próbę czasu i są stosowane od dziesiątek lat. Zmieniają się…
Alternatywne wypieki. Tłuszcze roślinne w cukiernictwie, czyli jak przygotować ofertę dla wegan i osób stosujących inne diety wykluczające.

Alternatywne wypieki. Tłuszcze roślinne w cukiernictwie, czyli jak przygotować ofertę dla wegan i osób stosujących inne diety wykluczające.

Coraz więcej konsumentów decyduje się na żywność pozbawioną składników pochodzenia zwierzęcego. Wybory te są podyktowane chęcią ochrony środowiska, alergiami pokarmowymi lub nietolerancją laktozy. W…
Alternatywne wypieki – Jeśli nie cukier, to co? Znane i mniej znane zamienniki stosowane w cukiernictwie.

Alternatywne wypieki – Jeśli nie cukier, to co? Znane i mniej znane zamienniki stosowane w cukiernictwie.

Jeśli przegapiliście nasz artykuł z serii „Alternatywne wypieki” opublikowany w czerwcowym wydaniu czasopisma “Przegląd Piekarski i Cukierniczy”, w którym przybliżamy znane i mniej znane…
Sekrety udanego ciasta francuskiego

Sekrety udanego ciasta francuskiego

Idealne ciasto francuskie to marzenie i największe wyzwanie nawet dla najlepszych cukierników! Wraz z ekspertami Akademii Mistrza stworzyliśmy praktyczną lekturę, obowiązkową dla wszystkich, którzy…
Alternatywne wypieki. Owoce liofilizowane i jadalne kwiaty w cukiernictwie

Alternatywne wypieki. Owoce liofilizowane i jadalne kwiaty w cukiernictwie

Kuchnia roślinna to jeden z najsilniejszych trendów gastronomicznych ostatnich lat. Jeśli przegapiliście nasz kolejny artykuł z serii „Alternatywne wypieki” opublikowany w lipcowym wydaniu czasopisma…
lternatywne wypieki. Cukiernictwo bez nabiału – czym zastąpić mleko i jego przetwory?

Alternatywne wypieki. Cukiernictwo bez nabiału – czym zastąpić mleko i jego przetwory?

Jak stworzyć puszysty krem, pudding, lody, czekoladową polewę, ciasto drożdżowe bądź sernik, bazując tylko na produktach roślinnych? Sposobów jest kilka. W kolejnej odsłonie cyklu…